8,7 °C

Een vreemd verhaal ...

do 25 februari 2016 12.30 uur

LEEUWARDEN -

Als je uit de kroeg komt en je auto laat staan, dan is dat zeer verstandig. Maar dan moet je natuurlijk niet de deuren open laten en de sleutel in het contact laten zitten. Toch is dat wat een Noarburgumer (35) deed in de nacht van 3 oktober vorig jaar, na een bezoekje aan een plaatselijke kroeg. Tenminste, dat verhaal heeft hij aan de politie verteld en hij houdt het stug vol als hij tegenover rechter Jolanda Lootsma zit.

Laat nou net zijn auto, een blauwe Alfa Romeo, in diezelfde nacht op de Van Cronenburgweg, op ongeveer 200 meter afstand van de kroeg, op twee geparkeerde auto's zijn geknald. Wie achter het stuur heeft gezeten? De Noardburgumer weet het niet, maar hij was het niet. Een getuige heeft een man in een grijs t-shirt met donkerblond haar na de botsing weg zien rennen. 'Ik heb helemaal geen grijs t-shirt', zegt de Noardburgumer. Hij heeft wel donkerblond haar.

Het toeval speelt een prominente rol in de zaak: laat één van die geparkeerde auto's die werd aangereden nou exact zo'n blauwe Alfa zijn als die van de Noardburgumer. Zo'n beetje het enige detail waarin de auto's van elkaar verschillen, is het nummerbord. En de blikschade natuurlijk. Dan is het ook wel logisch dat de Noardburgumer de volgende ochtend om half 10 bij de eigenaar van die andere Alfa op de stoep staat en denkt dat het zijn auto is die daar op de oprit staat. De eigenaar van de Alfa haalt de verdachte uit de droom: het is zijn auto die op zijn oprit staat.

De auto van de Noardburgumer is de vorige avond op bevel van de politie afgesleept. De politie is dezelfde nacht nog bij hem aan de deur geweest. Hij heeft niks gehoord. De rechter vindt het wel vreemd dat de verdachte meteen al de volgende ochtend op de plek is waar zijn auto op twee andere auto's is gebotst, terwijl hij toch volgens getuigen pas om een uur of half drie de kroeg heeft verlaten. En terwijl hij volgens eigen zeggen helemaal niet heeft gereden en dus ook niet kon weten wat er met zijn auto was gebeurd.

De rechter vindt het ook vreemd dat je je auto midden in de nacht onafgesloten bij de kroeg laat staan, met de sleutel in het contact. Nog vreemder is het dat de Noardburgumer de volgende ochtend geen aangifte heeft gedaan van diefstal van zijn auto. Hij zegt dat hij meteen met een maat door het dorp is gereden om zijn auto te zoeken, toen hij ontdekte dat de Alfa niet meer voor het café stond. Getuigen die in de kroeg waren, hebben verklaard dat de sleutelbos inclusief de autosleutel gewoon op de bar lag, en dus niet in het contact zat.

Ze moeten zich vergist hebben, zegt de Noardburgumer. 'Ik heb de autosleutel altijd los in mijn zak'. Weer zo'n onlogisch verhaal, vindt de rechter. Eén van de getuigen verklaarde dat de Noardburgumer om ongeveer half drie naar huis ging. Een paar minuten later botste zijn auto op de twee geparkeerde wagens. Diezelfde getuige heeft ook verklaard dat de Noardburgumer te dronken was om nog fatsoenlijk een potje te biljarten. De getuige wilde anoniem blijven, maar de rechter weet wie het is.

Lootsma moet beoordelen of het verhaal van de Noardburgumer aannemelijk is, oftewel of ze het gelooft. Officier van justitie Ed Boelen heeft al aangegeven hoe hij erover denkt: hij gelooft er helemaal niets van. De rechter ook niet. Zij is ervan overtuigd dat de Noardburgumer degene is geweest die het ongeval veroorzaakte. Hij heeft zijn verhaal niet aannemelijk kunnen maken. Omdat de man niet eerder voor iets dergelijks voor de rechter is geweest, houdt Lootsma het bij een boete van 400 euro. Al met al valt dat nog mee.

 

Regionaal nieuws

8,7 °C

4 inbraken

4 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
 
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Vul de sudoku in met de getallen 1 tot en met 9. Zodat in elke lijn de cijfers 1 tot en met 9 één keer voorkomen.

Of speel iets anders op WâldNet Games.