9,5 °C

Met GHB op 130 kilometer per uur op 80-km weg

vr 22 april 2016 14.30 uur

LEEUWARDEN -

Officier van justitie Peter van der Spek sprak een 37-jarige inwoner van Burdaard vrijdag streng toe. De Burdaarder was erg gevaarlijk bezig geweest, toen hij in de vroege uren van 21 februari vorig jaar onder invloed van GHB achter het stuur had gezeten. En het was niet een klein beetje. In het bloed van de man werd door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) een hoeveelheid GHB aangetroffen die voldoende is om een lichte slaap te veroorzaken.

In het bloedmonster werden ook nog sporen van speed en een kalmeringsmiddel gevonden. 'Het is een wonder dat er geen ongeluk is gebeurd', zei Van der Spek. De Burdaarder had 120 tot 130 kilometer per uur gereden op een weg waar 80 het maximum is. Hij trapte het gaspedaal in toen hij in zijn binnenspiegel zag dat de politie achter hem hem aan zat. Tijdens de achtervolging gooide hij een fles uit de auto. Daar zat GHB in.

Ook werden er in de auto vloeistoffen gevonden -gootsteenontstopper, gedestilleerd water- die gebruikt worden om GHB te maken. De Burdaarder zei tegen de politie dat hij verslaafd was aan de drug, hij moest om de drie uur vijf milliliter GHB nemen. Inmiddels is er het nodige veranderd in zijn leven en dat maakte ook dat de toon van de officier veranderde. De Burdaarder is met de hulp van verslavingszorg afgekickt, hij is volgens zijn zeggen helemaal GHB-vrij. Een hele prestatie, GHB is ontzettend verslavend.

Dat het de Burdaarder was gelukt om af te kicken, daarvan zei de officier dat hij het 'ontzettend knap' vond. 'We hebben te maken met iemand die bezig is zijn leven weer op de rit te krijgen', aldus Van der Spek. Sinds het voorval is de Burdaarder twee keer voor de rechter geweest, op 16 oktober en in januari. Beide keren had de GHB-zaak meegenomen kunnen worden.

Daar moet volgens de wet in een nieuwe strafzaak bij de hoogte van de straf rekening mee worden gehouden. Dat deed rechter Irene Dölle ook. Zij veroordeelde de Burdaarder tot een voorwaardelijke rijontzegging van 10 maanden. Een eerder voorwaardelijk opgelegde ontzegging van 6 maanden zette Dölle om in een onvoorwaardelijk rijverbod. Het rijbewijs van de Burdaarder ligt bij het CBR, het kan nog wel even duren voor hij het terugkrijgt. Eerst moet hij een reeks psychische en fysieke onderzoeken ondergaan.

 

Regionaal nieuws

9,5 °C

9 inbraken

8 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
 
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Maak de kubus - steentje voor steentje - kleiner tot er niets overblijft.

Of speel iets anders op WâldNet Games.