9,8 °C

Verzorgster pint op kosten verpleeghuis

vr 22 april 2016 16.35 uur

LEEUWARDEN -

Een 49-jarige inwoonster van Ternaard is vrijdag wegens diefstal door rechter Irene Dölle bij verstek veroordeeld tot een boete van 350 euro en een voorwaardelijke werkstraf van 40 uur. Dit deed de vrouw toen ze nog werkzaam was bij een verpleeghuis in Drachten in een woonvorm voor dementerende bejaarden. Met de pas van de woonvorm heeft ze voor zichzelf boodschappen gekocht.

Zij en haar collega's deden boodschappen voor de woongroep bij een winkel op het terrein van het verpleeghuis. Op een gegeven moment troffen collega's boodschappen aan op een plek waar ze niet thuishoorden. Ook werden er boodschappen gehaald die niet voor de cliënten bestemd konden zijn. Omdat het vermoeden bestond dat er iets onrechtmatigs gebeurde, werd een recherchebureau ingeschakeld.

Er werden camera's geplaatst bij de ruimte waar de boodschappen waren aangetroffen. Op de beelden was te zien dat de Ternaardse met een tas naar binnen ging en met lege handen weer naar buiten kwam. De vrouw bekende tegenover de mensen van het recherchebureau dat ze in zo'n drie maanden tijd op kosten van het verpleeghuis voor ongeveer 250 euro aan boodschappen voor zichzelf had gekocht.

Ook had ze weleens wat voor haar schoonmoeder meegenomen. Ze had het gedaan omdat er privé financiële problemen waren. Bij de politie kwam ze met een andere verklaring: ze zou uit de woongroep alleen spullen hebben meegenomen die over datum dreigden te raken, zoals vlees en zuivel. Tijdens het verhoor door het recherchebureau zou haar van alles in de mond gelegd zijn.

Ze zou haar handtekening hebben gezet alleen maar ter bevestiging dat het gesprek had plaatsgevonden. Ook was er van financiële problemen in de privésituatie totaal geen sprake. Rechter Dölle hechtte wel waarde aan wat de vrouw aan het recherchebureau had verklaard. 'Ze vertelt behoorlijk gedetailleerd', vond Dölle. De rechter vermoedde dat de vrouw achteraf behoorlijk van zichzelf was geschrokken en daardoor wellicht een stapje terug had gedaan.

Zorgorganisatie Zuidoostzorg had een schadevergoeding van maar liefst 8600 euro ingediend. Dat was voor het recherchebureau en de kosten die de organisatie zelf had moeten maken. 'Een enorm hoog bedrag', vond Van der Spek. Hij stelde voor om 1500 euro toe te wijzen en de rest niet-ontvankelijk te verklaren. De rechter ging nog een stapje verder: zij verklaarde vordering in zijn geheel niet-ontvankelijk. 'Het bedrag staat in geen verhouding tot waar het om gaat', stelde Dölle. Om de kosten alsnog op de vrouw te verhalen zal de zorgorganisatie zich tot de civiele rechter moeten wenden.

 

Regionaal nieuws

9,8 °C

9 inbraken

8 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
 
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Maak de kubus - steentje voor steentje - kleiner tot er niets overblijft.

Of speel iets anders op WâldNet Games.