Account
Logo
Zoeken

Kippen (48.000) geruimd bij boer in Hiaure

do 9 juni 2016, 18.06 regionaal

DE LYTSE JOUWER - Zo'n 48.000 kippen moeten worden geruimd bij een pluimveebedrijf in Hiaure. De milde vogelgriep (aviaire influenza) is bij het bedrijf vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een milde H7-variant. De pluimveehouder heeft twee stallen met buitenuitloop. De ziekte werd ontdekt nadat de dierenarts argwaan kreeg en monster liet onderzoeken. Deze monsters werden later door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht en de NVWA kon donderdag bevestigen dat het om vogelgriep ging.

Omdat een laagpathogene (milde) H7 variant kan muteren tot een hoogpathogene (zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke) variant, moet het bedrijf zowel bij een laag- als een hoogpathogene variant worden geruimd. De ruiming wordt uitgevoerd door de NVWA.

Er is verder uit voorzorg ook een vervoersverbod ingesteld. In een zone van ruim 1 kilometer rondom het bedrijf in Hiaure mag geen pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel vervoerd worden. Het verbod ging donderdag 6 juni 2016 om 16.00 uur in. Binnen het gebied ligt geen ander pluimveebedrijf.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws