22,3 °C
Foto: Geert Huisman

Tuindorp Harkema bestaan dit jaar 50 jaar

za 11 juni 2016 19.19 uur

HARKEMA -

Tuindorp Harkema is een vereniging van tuinliefhebbers met ongeveer 80 leden en bestaan dit jaar 50 jaar. In 1960 werd het idee geboren om prijzen voor mooie tuinen beschikbaar te stellen. Men wilde Harkema op een positieve wijze promoten en
bewerkstelligen dat de inwoners hun best deden om hun tuinen zo goed mogelijk voor het voetlicht te brengen.

De heren D. v/d Ploeg, F. Wagenaar, P. Hamstra en J. Nicolai kregen H&I zover dat er geld voor prijzen op tafel kwam. E.e.a. kreeg steeds meer vorm door een lichtroute op te zetten. Dit was indertijd een groot succes. Men kwam van heinde en verre naar het dorp Harkema om de mooie tuinen te bewonderen. In 1966 werd er een bestuur gevormd en was de oprichting een feit. Er werd besloten om de vereniging een officieel tintje te geven en werden er Statuten opgesteld. In 1979 werden er geldprijzen beschikbaar gesteld voor de mooiste tuinen en de 1e prijs was toen f12,50.

In de eerste jaren bestond de vereniging uit vrije giften van o.a. H&I en Plaatselijk Belang en werd er geen contributie geheven. In 1992 werd het hoogst aantal leden bereikt namelijk vijfennegentig! Ook hield men een voorjaarskeuring op avond in de maand april. Prijzen werden er gegeven in de vorm van bloembollen.

Tegenwoordig houdt het Tuindorp zich uiteraard nog bezig met de hoofdactiviteit de jaarlijkse tuinkeuring en nog activiteiten zoals een fietstocht, een excursie en een tuinentocht om tuinen te bezichtigen in de omgeving. Ook wordt er in samenwerking met het openluchtmuseum De Spitkeet in de maand juli een tuinenfietstocht gehouden. De tuinen van de leden worden elk jaar gekeurd . In het jubileumjaar wordt de tuinkeuring op 13juli gedaan. Dit gebeurt door twee onafhankelijke deskundigen en een professionele filmer maakt ieder jaar fraaie opnames van de tuinen.

Om het jubileum te vieren wordt er op zaterdag 18 juni gestart met een Fietstocht
van ongeveer 40km door de mooie omgeving van de Fryske Wâlden.
De start is vanaf 9.30 uur bij de tuin de Teeroas aan de Mellereed 2.

‘s Middags vanaf 13.00 tot 17.00 uur is er de Jubileumfair
Verspreid over de tuin staan diverse standhouders. U vindt er kramen met brocante, glas in lood, groendecoraties, een kweker en nog veel meer.

FOTONIEUWS


 

Regionaal nieuws

22,3 °C

6 inbraken

7 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
 
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Vul de sudoku in met de getallen 1 tot en met 9. Zodat in elke lijn de cijfers 1 tot en met 9 één keer voorkomen.

Of speel iets anders op WâldNet Games.