16,9 °C

ChristenUnie K'land tegen koopzondag

di 14 juni 2016 09.59 uur

KOLLUM -

De ChristenUnie Kollumerland laat in een persbericht weten dat ze tegen de komst van een koopzondag is. Via de actiepagina Kollum Zondag Vrij gaat de partij de mening van ondernemers en inwoners over de zondagopenstelling van winkels peilen. Het college van B&W wil over de koopzondag gaan praten om vervolgens een keuze te maken uit drie varianten:

  1. alles open elke zondag van 12.00 uur tot 18.00 uur
  2. alleen de supermarkten of
  3. alles dicht.

De ChristenUnie vraagt zich af of er behoefte is aan een discussie of de winkels wel of niet open zijn op zondag. "Wij hebben de indruk van niet", zegt fractievoorzitter Margreet van der Molen van de ChristenUnie. "Het lijkt erop dat Kollumerland zich laat meeslepen door een of meer ondernemers. In de omliggende gemeenten De Marne, Zuidhorn en Dantumadiel speelt de discussie niet. In Dongeradeel heeft men onlangs de winkelopstelling verruimd, evenals in Tytsjerksteradiel. Maar Smallingerland heeft ervan af gezien. We verwachten ook geen discussie in Ferwerderadiel. Het is dus niet zo dat Kollumerland op een eiland zit als we besluiten geen discussie hierover te voeren", aldus Van der Molen.

Van der Molen heeft tot nu toe vooral geschokte reacties gehoord van ondernemers. "Gunnen ze ons geen vrije dag meer? is een veelgehoorde reactie. En: Dat kunnen we niet bolwerken." Voor de ChristenUnie is dat een belangrijk signaal. "We willen een goede gemeente zijn waar elke ondernemer de ruimte krijgt om een boterham te verdienen. Dat betekent voor ons ook dat we grenzen stellen. De stelling dat iedereen het maar zelf moet weten, is wat ons betreft te kort door de bocht. Want als de grote supermarkten open zijn op zondag, heeft dat invloed op het koopgedrag op maandag. Je kunt de euro tenslotte maar een keer uitgeven."

Naast een peiling op Facebook vraagt de ChristenUnie om reactie op de websites en zal er een poster worden gemaakt met de tekst: Op zondag zijn wij vrij. Via Facebook kan iedereen gratis een poster aanvragen.

 

Regionaal nieuws