13.9 °C

Eis 4 maanden cel voor smaad in Vaatstra-boek

di 21 juni 2016 20.11 uur

LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden heeft dinsdag vier maanden cel geëist tegen Wim Dankbaar, schrijver van het omstreden boek over de zaak-Vaatstra. Dankbaar zou ook een eerder voorwaardelijk opgelegde gevangenisstraf van vier weken alsnog moeten uitzitten. Tegen publicist en mede-auteur Hans Mauritz eiste officier van justitie Sierd Eijzenga een voorwaardelijke celstraf van twee maanden.

In zijn boek probeert Dankbaar te bewijzen dat niet de in 2013 veroordeelde Jasper S. verantwoordelijk is voor de dood van Marianne Vaatstra. Volgens Dankbaar heeft Justitie vanaf het begin de werkelijke moordenaar(s) uit de wind gehouden. In zijn boek heeft Dankbaar een Duitser opgevoerd als iemand die in verband wordt gebracht met de moord. In het boek staan passages die de Duitser heeft opgevat als smaad.

Hij voelde zich in zijn naam en goede eer aangetast. Hij deed aangifte en dat was de reden dat Dankbaar en Mauritz dinsdag terechtstonden. De verdachten zeiden dat hun beweringen steun vinden in getuigenverklaringen. Thijs Stapel, de advocaat van Dankbaar, verzocht de rechtbank om die getuigen alsnog te laten horen door de rechter-commissaris. De rechtbank wees het verzoek af.

Ook het verzoek van de raadsman om de zaak in een ander arrondissement af te doen, omdat het OM in Leeuwarden bevooroordeeld zou zijn, werd afgewezen. Officier van justitie Sierd Eijzenga oordeelde dat de verdachten de grenzen van de vrijheid van meningsuiting hebben overschreden, door 'onnodig kwetsende en grievende' uitlatingen over de Duitser te doen.

Eijzenga betitelde het handelen van de verdachten als 'buitenproportioneel'. Hij wil dat de rechtbank bepaalt dat de gewraakte passages worden geschrapt in toekomstige uitgaven van het boek. Stapel stelde dat Dankbaar 'te goeder trouw' heeft gehandeld, op basis van de informatie die hij tot zijn beschikking had. 'Hij wilde een misstand aan de orde stellen', aldus de advocaat. De verdachten zijn volgens Mauritz inmiddels 'zwaar gebrouilleerd'. De rechtbank doet op 5 juli uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws