Account
Logo
Zoeken
7.6 °C

Werkstraf voor bedreigen Geert Wilders

wo 22 juni 2016, 11.50 uur

LEEUWARDEN - De 23-jarige man die in februari van dit jaar Geert Wilders via Twitter bedreigde, is woensdag door politierechter Jan Schoemakers veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand, met een proeftijd van 3 jaar. De verdachte woonde destijds in Drachten, hij woont nu in Beetsterzwaag. Hij verscheen zelf niet op de zitting. Erg spijtig vond de rechter. 'Het valt me tegen dat hij het lef niet heeft gehad om verantwoording af te leggen'.

De verdachte had via een persoonlijk bericht (Direct Message of DM) Wilders in niet mis te verstane bewoordingen bedreigd. 'Geert Wilders kom een keer naar Drachten. Ik schiet een kogel door je kut kop'. En: 'Ik snij je open en voer je aan de varkens (je soortgenoten)', 'Je wordt wel een keer vermoord, laat mij het maar doen'. Wilders deed aangifte, hij voelde zich in zijn persoonlijke leven en als lid van de Tweede Kamer ernstig bedreigd. De PVV-politicus plaatste ook een screenshot van het DM-bericht op zijn Twitter-account.

Daarop stortten de media zich massaal op de Beetsterzwaagster, die daar volgens zijn zeggen behoorlijk van in paniek was geraakt. 'De hel was losgebroken', had hij tegen de politie gezegd. Dat hij als lid van de jongerenorganisatie van D'66, hij was zelfs penningmeester, dit soort uitlatingen had gedaan, werkte als een rode lap op een stier. Hij werd uit de partij gezet. Uiteindelijk had hij zich uit eigen beweging op het politiebureau gemeld.

Hij verklaarde dat hij de bedreigingen uit boosheid had geuit. Hij was steeds bozer geworden toen hij Twitterberichten las over de Islam en over moslims die volgens Wilders niet naar Europa mochten komen. Tegen de politie had hij gezegd dat hij gehoord wilde worden. De bedreigingen aan het adres van de politicus zouden uitingen van frustratie zijn geweest, een soort uitlaatklep. De Beetsterzwaagster had volgens officier van justitie Margreeth Meijer in die periode te maken met allerlei persoonlijke problemen.

Meijer noemde de dreigtweets 'een aantasting en bedreiging van de democratie'. 'Politici kunnen zo belet worden hun werk op een goede manier uit te voeren'. Bij haar eis hield de officier er rekening mee dat de Beetsterzwaagster door alle publiciteit behoorlijk is getroffen. Doordat Wilders een screenshot van de tweets online had gezet, kon iedereen zien wie de bedreiger was. Aan de andere kant had de verdachte de ellende ook over zichzelf afgeroepen, vond de officier.

De door Meijer geëiste straf, 80 uur gratis werken en twee maanden voorwaardelijke celstraf, werd door de rechter overgenomen. Schoemaker noemde het 'een heel ernstig feit'. Wilders heeft zich volgens de rechter terecht bedreigd gevoeld. 'Je moet bedenken dat het in een tijd was dat er de meest vreselijke dingen gebeurden in de wereld', aldus Schoemaker. De rechter vond dat de Beetsterzwaagster zijn boosheid op een andere manier had moeten communiceren.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




kwijt / misdaad in je straat

Tijgertje vermist in Drachten

Tijgertje vermist in Drachten

regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369




regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij



regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.1%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
26.8%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
18.1%
Geen mening  
29%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!