21,1 °C

'Kamikazerit' met speed, morfine en methadon

wo 22 juni 2016 16.35 uur

LEEUWARDEN -

In wat officier van justitie Margreeth Meijer omschreef als 'een kamikazerit' scheurde een inwoner van Surhuizum (42) op 20 januari in een auto door zijn woonplaats. De politie had de Surhuizumer een stopteken gegeven, dat was voor hem aanleiding om gas te geven. 'Ik mocht op dat moment niet rijden, ik had geen rijbewijs', zei de Surhuizumer woensdag tegen rechter jan Schoemakers.

'Dit was bloedgevaarlijk rijgedrag', reageerde de rechter. De Surhuizumer was letterlijk slingerend door het dorp gereden. Hij was over een trottoir gereden, rakelings langs een voetganger, en hij had een verkeersbord geramd. De Surhuizumer was niet bepaald nuchter. In zijn bloed werden sporen van speed, morfine en methadon gevonden. Bij de politie had de man zich redelijk laconiek opgesteld: hij vond dat hij niet agressief had gereden.

Woensdag was dat anders: hij zei dat hij spijt had en 'hartstikke fout' was geweest. 'Ik heb gewoon hele verkeerde keuzes gemaakt', aldus de verdachte. Hij kwam er af met een werkstraf van 60 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand met een proeftijd van drie jaar. De rechter legde ook een rijontzegging van een jaar op. De Surhuizumer liep in twee proeftijden. De voorwaardelijke straffen die daarbij hoorden werden omgezet in 20 en 28 uur gratis werken.

 

Regionaal nieuws