18.9 °C

Dongeradeel zegt ja tegen IJsfontein

vr 01 juli 2016 08.25 uur

DOKKUM - De gemeenteraad van Dongeradeel heeft donderdagavond ja gezegd tegen de komst van de IJsfontein op de Markt in Dokkum. Alleen de fracties van de VVD en Dongeradeel Sociaal stemden tegen het gewijzigde voorstel. De coalitiepartijen CDA, ABD en FNP en de PvdA kwamen wel met een aantal voorwaarden. Zo wil de meerderheid van de raad dat er eerst een totaalplan voor de herinrichting van de Markt komt met als uitgangspunt een op de Abdijkerk geïnspireerd stedenbouwkundig ontwerp waarbij de functies groen, ruimte, ijsfontein, parkeren en evenementen een afgeleide zijn.

De gemeenteraad stelde verder als voorwaarde dat het fonteinenproject ook in de andere 10 steden wordt uitgevoerd en dat er een provinciaal onderhoudsfonds komt. Verder moet het plan voor de Markt in samenwerking met bewoners en ondernemers tot stand komen. Een subamendement van de VVD om een minimaal aantal van 40 parkeerplaatsen op de Markt te houden en alle evenementen ook na de realisatie mogelijk te maken, werd niet door een meerderheid gesteund. Die partij stemde daarom tegen het voorstel. Dongeradeel Sociaal was bang voor een ‘bak met water’ en een IJsfontein die technisch onvoldoende gaat werken. CDA-fractievoorzitter Esther Hanemaaijer wilde van de Markt ‘een plaatje maken’, maar tegelijkertijd niet bezuinigen om een herinrichting van het plein mogelijk te maken.

De raad stelde in ieder geval een bedrag van €85.000,- beschikbaar om een ontwerpteam samen te stellen. Dat team maakt een totaalplan voor de Markt, waar de IJsfontein in past. De Haarlemse kunstenares Birthe Leemeijer maakte het ontwerp voor de IJsfontein met eromheen 52 eiken in het kader van Kulturele Haadstêd 2018. Het idee hiervoor is geïnspireerd op het ademen en de ijsbaarden van sommige elfstedenrijders wanneer ze Dokkum – ‘de hel van het Noorden’ – tijdens de Elfstedentocht bereiken. Om het ijs te maken wilde de kunstenares zonnepanelen plaatse om energie op te wekken. Hierdoor zal er continue meer of minder energie zal zijn om de ijsbaarden te laten zien. De 52 eiken verwijzen naar de 52 missionarissen die samen met Bonifatius in Dokkum werden vermoord. Of het plan van Leemeijer in zijn geheel of slechts in delen in Dokkum wordt toegepast, hangt van het voorstel van het ontwerpteam af. De kunstenares was donderdagavond zelf nog niet op de hoogte van eventuele aanpassingen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws