16,8 °C

DNA op peuk niet genoeg bewijs: vrijspraak

za 23 juli 2016 08.45 uur

LEEUWARDEN -

Het waren net niet 497 hennepplanten die de politie op 5 januari vorig jaar aantrof in een woning aan de Hoofdstraat in Ferwert. In twee ruimtes stonden 395 wietplanten, in een derde ruimte hadden 102 planten gestaan. Twee Leeuwarders, 31 en 44 jaar, werden later aangehouden. De oudste van de twee had de woning gehuurd.

Politierechter Irene Dölle hield vrijdag zijn zaak aan, omdat hij nog geen advocaat had kunnen regelen. De zaak van de tweede verdachte werd wel behandeld en daar mag zijn plaatsgenoot moed uit putten. De 31-jarige werd wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken. In het pand aan de Hoofdstraat werden geen personen aangetroffen op het moment dat de politie een inval deed. De Leeuwarders werden later gearresteerd.

In de woning werden wel een paar peuken gevonden met daarop DNA-materiaal van de beide Leeuwarders gevonden. Dat hield dus in dat ze in het pand waren geweest, maar daarmee was nog niet bewezen dat ze bij de plantage betrokken zijn geweest. De 31-jarige had zich bij de politie beroepen op zijn zwijgrecht, de 44-jarige had verklaard dat hij het pand had onderverhuurd.

Hij zou niets van een wietplantage hebben geweten. Hij had ook gezegd dat hij zijn plaatsgenoot niet kende. Al met al te weinig bewijs om de 31-jarige te veroordelen. Met de vrijspraak ging er ook een streep door de Pluk-ze vordering van de officier van justitie. Die bedroeg meer dan 40.000 euro. Ook de officier had vrijspraak gevorderd.

 

Regionaal nieuws