18,1 °C

Vrouw vervalst bankafschrift:50 uur werkstraf

wo 27 juli 2016 16.20 uur

LEEUWARDEN - Een inwoonster van Broeksterwâld (30) is woensdag door politierechter Klaas Bunk wegens valsheid in geschrifte veroordeeld tot een werkstraf van 50 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden, met een proeftijd van drie jaar. De vrouw had bij het aanvragen van een lening bij een kredietmaatschappij een kopie van een bankafschrift aangepast. Bij de inkomsten had ze een ander bedrag (hoger) ingevuld.

De vrouw opperde dat ze in feite de waarheid geen geweld had aangedaan: ze had bij elkaar opgeteld wat het gezin werkelijk binnenkreeg aan loon, toeslagen en kinderbijslag en dat op het bankafschrift vermeld. Een bankafschrift is echter een officieel document, waar niet mee geknoeid mag worden. 'U had er een briefje bij kunnen doen. Dit is manipuleren in een bankafschrift', stelde de rechter.

De kredietmaatschappij deed aangifte. De vrouw vertelde geëmotioneerd dat het gezin nog steeds financiële problemen heeft. Ze is nu wel bezig met de gemeente voor schuldhulp of een andere regeling. Met het 'aanvullen' van het bankafschrift wilde ze ook voorkomen dat het gezin in de schuldsanering terecht zou komen.

'Ik kan een gevangenisstraf van twee tot vier maanden eisen', waarschuwde officier van justitie Ineke van Overbeeke, om nog maar eens de ernst van het feit te benadrukken. De officier eiste in plaats daarvan een werkstraf van 100 uur en twee maanden voorwaardelijke celstraf en twee jaar proeftijd. De rechter maakte er een kortere werkstraf van, met een langere proeftijd, als extra stok achter de deur.

 

Regionaal nieuws

zaterdag 18 september | 3 reacties

Motor uitgebrand op toerit A7