18,5 °C
Foto: Klaas van der Laan

14e Editie Frije Cross Blije

zo 31 juli 2016 22.10 uur

BLIJE - Alle remmen los op de eerste zaterdag van de bouwvak!
Wat is er nou mooier dan de bouwvak-vakantie in te luiden op de Frije cross van Blije? Het was een zonnige, beregezellige zaterdag op de landerijen van Willem Boersma aan de Hoarnen bij Blije.

Rennerskwartier
Het rennerskwartier werd na 8 uur 's ochtends ingenomen door de coureurs, aanhang en hun diversiteit aan bolides. Hier en daar moest nog wel eens wat gesleuteld worden voordat het “zover” was. Zo'n rennerskwartier lijkt dan wel op een mierennest. Er worden gebroederlijk onderdelen uitgewisseld, maar zodra het strijdperk wordt betreden, kan het zomaar gebeuren dat diezelfde onderdelen aan gort worden gereden, dit om te winnen. Is het niet linksom, dan wel rechtsom!

Gelegenheidscoureurs
In Blije is het zo dat er nogal wat gelegenheidscoureurs meedoen aan de Frije cross, dit kan omdat een licentie niet nodig is. Zo kan het gebeuren dat onervaren rijders crossen tussen de coureurs die bijvoorbeeld voor het Nederlands Kampioenschap gaan.
We hebben sponsoren van rodeorijders plaats zien nemen achter het stuur, die vervolgens de auto's rijp voor de sloop aan het einde van dag weer hebben ingeleverd bij de coureurs. Zij stonden aan de kant met de besmeurde handen in het haar, machteloos toe te kijken hoe hun auto tot schroot werd verwerkt.

Duozitter
De baan was in topconditie, maar was pittig qua bochtenwerk. De standaard 1600 klasse mocht het spits afbijten en de coureurs moesten duidelijk even wennen aan de baan, die door het gras nog glad was. Toen dit er af was gereden, liepen de rondetijden snel op. De duozitter was in deze categorie ingedeeld. Willem de Vries en Jack Bottleneck hadden voordat ze überhaupt in de duozitter zaten, hun adrenaline-gehalte tot een kookpunt op laten lopen, maar stranden tijdens hun eerste rit onfortuinlijk in een greppel. Om en om reden ze een omloop en dat hebben ze lang niet slecht gedaan; het vriendenduo is uiteindelijk in de finale als 8ste geëindigd!

Spektakel
Er waren 2 manches standaard 1600 en- 2000 cc en 2 categorieën motoren, een lichte en een zware klasse. De rodeoklasse maakte op de Frije cross voor het eerst zijn opwachting en die deelnemers waren in een manche gezet, wat uiteraard het verwachtte spektakel opleverde. Helaas was de deelname voor de spectaculaire vrije standaardklasse magertjes. Toch was de strijd om de Vellema-bokaal en het door Miehoor gesponsorde extra prijzengeld fel, want de zwagers Ybe Vellema en Wybe de Vries wilden deze prijzen nu een keer eens niet over de afsluitdijk zien verdwijnen.

Jesse de Graaf van Venhuizen verraste publiek en coureurs door met zijn Super standaard auto waar hij mee op Sint Maarten rijdt, de Friese zwagers en de rest van de deelnemers het nakijken te geven.
Er reed bij de tweede omloop van de nuvere weinen wel een hele nuvere wein mee; de Omrop Fryslân camper met daarin de verslaggevers Andor Faber en Timo Jepkema. Zij waren de hele middag aanwezig om verslag te doen van en op de cross.

Suprise
Dit jaar was er wegens afnemende belangstelling afscheid genomen van de Dames- en âldelullen-klasse. Zo kon het gebeuren dat er een gaatje was voor een verrassing voor een van onze trouwe vrijwilligers; Peter Schaap. Hij mocht in de stockcar van Frank Kramer over de baan rijden en ervaren hoe dat is.

Finales
Rond 16:15 starten de finales. Hier gaat het uiteindelijk om de hoogste eer en dat was te merken aan de rijstijl van de finalisten. Dit zorgde ervoor dat er wat meer “rodevlag-situaties” waren dan eerder op de middag. Toch verliep het allemaal redelijk vlot en hoefden het aanwezige medical team en de brandweer niet uit te rukken.

In de standaard 2000 ging Erwin Homan uit Yde er met de hoofdprijs vandoor, met Wicher Slump uit Woudsend en Erwin Hoekstra uit Twijzel achter zich latend. Voor de rijders uit de standaard 1600 was de krans voor Feike Popma uit Hallum. Hij eindige voor Haye Snijder uit Hijum en Arjen Santhuizen uit Blije.

Bij de zware motoren was de hoogste tree op het provisorische ereschavot voor Mark Dijkstra uit Boer. De tweede plek was voor Lieuwe Jagersma uit Opeinde en de derde voor Mark van der Heide uit Niawier. Bij de lichte motoren was het nogmaals Mark Dijkstra die de eerste plek bemachtigde. Hier liet hij Wilson Cuperus en Wietze Put achter zich.

Waar het er in de finale er erg op leek, was dat Hein-Durk Vellema de thuiswedstrijd zou winnen. Maar zoals dat in de rodeoklasse vaak gaat; hij crashte. Zo ging hier Marco de Jong uit Franeker er met de grootste beker vandoor. Hij finishte voor Marijn Pauw uit Venhuizen en Justin Kappert uit Holwerd. Wybe de Vries uit Hantum was in de 2e manche gecrasht waardoor zijn proflex stuk was geraakt. Met een geleende schokbreker, lag de bolide niet meer lekker op de baan en moest hij genoegen nemen met een derde plek in de finale van de Vrije Standaardklasse. Ybe Vellema uit Holwerd eindigde als tweede achter Jesse de Graaf uit Venhuizen.

Voor de deelnemers aan de nuvere weinenklasse ging de hoofdprijs naar Jorrit Wierstra, die van een kruiwagen een prachtig voertuig had gemaakt. Tijdens de prijsuitreiking is het winnende lot voor de duozitter getrokken. Sybren Hilverda uit Reitsum was de gelukkige met lotnummer 518. Hij mag op 27 augustus crossen op Hallum.

Mooie avond
Na al het crossgeweld nog even napraten onder het genot van de muziek van boerenrockband Trijxnix. Het was net als vorig jaar lastig om de mensen de tent in te krijgen vanwege het mooie weer. Op het terrein was er een heuse competitie ontstaan rond de Kop van Jut. Disco Silver heeft de avond feestelijk met alle feestvierders afgesloten en zo kwam er een einde aan een dag die is omgevlogen; de Moaiste Sneon fan de Boufak!

FOTONIEUWS


 

Regionaal nieuws