Account
Logo
Zoeken
Foto: Binne Kramer

Sneek neemt voorschot op titel

wo 10 augustus 2016, 20.20 regionaal

LEMMER - Sneek was koploper en is dat na de eerste wedstrijd bij Lemmer nog altijd. Douwe Visser heeft zelfs een extra marge van twee punten verdiend aan de zege van de Snekers op de Lemster Baai. De wedstrijd werd gevaren onder onverwacht goede omstandigheden, het waaide 4 à 5 Beaufort en het was tegen alle voorspellingen in, dróóg! Er lag een zandloperbaan in, maar de commissie had nogal wat te stellen met de sterk veranderlijke windrichting, die varieerde tussen bijna west en bijna noord.

De eerste start was vals, minstens vijf skûtsjes waren te vroeg en dat was aanleiding tot een herstart. Die extra poging was een meevaller voor Lodewijk Meeter van Huizum, want zijn eerste start was desastreus. De tweede was goed en dus ging het hele veld zoals gebruikelijk over bakboord op weg naar de Noordoostpolderdijk. Toen hadden de beide koplopers in het klassement, Sneek en Earnewâld, elkaar al opgezocht en ze zouden elkaar deze minddag ook niet meer uit het oog verliezen.

Douwe Visser leek vlak na de start over Gerhard Pietersma heen te zullen varen, maar dat was een misvatting. Earnewâld zeilde keurig uit die ongunstige lage positie onder de Sneker Pan vandaan. Een paar schippers probeerden het met een korte bakboord- en een lange stuurboordslag naar het strand toe, maar dat leverde geen noemenswaardig voordeel op. Het was verrassend Jeroen Pietersma met het Drachtster skûtsje die als eerste bij bovenste boei kwam. Het waaide op dat moment stevig, windkracht 5 met uitschieters naar 6 en in een dergelijk ‘klimaat’ gedijt Drachten prima. Bij die eerste boei Drachten dus op kop, gevolgd door Lemmer, Langweer en dan het onafscheidelijke duo Sneek en Earnewâld. En toen Joure zich in de tweede route daar nog bijvoegde, steeg de spanning tot grote hoogte.

spanning
Het werd een wedstrijd met alles erop-en-eraan, mede mogelijk gemaakt door de stevinge wind en de lange kruisrakken. Je kon zien dat deze editie 2016 zijn einde begint te naderen, we zijn bezig zeg maar aan de finale, ‘de bûter moat no jild jilde’, aan kop mogen de kandidaten zich geen fouten meer veroorloven. Die fouten werden wel degelijk gemaakt, maar daarvoor moesten de toeschouwers kijken naar de grote middenmoot en naturlijk naar ‘arrière du peloton’. Daar werd op het scherp van de snede gevochten om iedere meter IJsselmeerwater. Maar ook voorin was de strijd om de dagprijzen nog lang niet beslecht. Drachten leek rechtstreeks op de winst af te zeilen, maar bij een van de bovenste boeien maakte Jeroen Pietersma een inschattingsfout die hem duur kwam te staan. Hij dacht de ton te kunnen bezeilen, maar dat redde hij net niet. En dat betekende dat Sneek, Joure en Earnewâld hem naar de vierde plek verwezen. In dit soort duels is elke fout cruciaal en meestal ook fataal. Joure, Sneek en Earnewâld vochten in het verdere verloop van de wedstrijd een spannend duel uit, dat Sneek uiteindelijk in zijn voordeel wist te beslissen.

Het is Douwe Visser wel toevertrouwd om een eerste plek te verdedigen. Gerhard Pietersma probeerde het een aantal keren door een andere slag te kiezen, maar dat leverde uiteindelijk niets op. Earnewâld werd derde, vlak achter Joure. En dat betekent dat Sneek ietsje meer marge heeft in de twee laatste wedstrijden, donderdag opnieuw in Lemmer en vrijdag op het Snekermeer bij Sneek. Gerhard Pietersma zal op de een of andere manier moeten proberen die kloof te overbruggen. Akkrum kwam er deze keer niet aan te pas en daarmee hypothekeerden de mannen van Pieter Meeter hun kansen op het kampioenschap. Lemmer en Grou staan respectievelijk derde en vierde, maar lijken niet meer dan een ‘waterkansje’ te hebben op de titel.

FOTONIEUWS
fotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuwsfotonieuws

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws