17,4 °C

'Agressieve verdachte niet straffen'

do 15 september 2016 16.30 uur

LEEUWARDEN - Hoe moet je een verdachte straffen die eigenlijk niet gestraft kan worden? Voor die lastige vraag zag officier van justitie Peter van der Spek zich donderdag gesteld in de rechtszaak tegen een 48-jarige bewoner van een zorginstelling van Talant in Ureterp had aangevallen. De man had de begeleidster met beide handen bij de keel gegrepen en haar de adem afgeknepen.

Pas toen de vrouw haar belager een schop gaf en een klap op het hoofd, verslapte de greep en kon ze om hulp roepen. Een andere bewoner trok de verdachte van de begeleidster af. De verdachte verscheen niet op de zitting. Eigenlijk was dat ook niet mogelijk, hij kan totaal niet met veranderingen omgaan. Hij ging door het lint nadat hij om extra medicijnen had gevraagd.

Hij wilde meer medicatie omdat hij erg druk in zijn hoofd was. De man heeft 34 dagen vastgezeten. Daarna werd hij in Franeker geplaatst, op de Forensisch Psychiatrische Afdeling (FPA). Daar ging het niet goed, hij heeft de meeste tijd in de isoleercel doorgebracht. Deze week is hij overgeplaatst naar een kliniek in Almere, waar behalve begeleiding ook beveiliging is.

Een psycholoog adviseerde om de zwakbegaafde man ter observatie in het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht te plaatsen, om te zien of er wellicht een dwangmaatregel (tbs) aan te pas moet komen. De reclassering was daar pertinent op tegen. Voor deze verdachte zou het strafrecht volgens de reclassering geen oplossing kunnen bieden.

De officier van justitie was het daar mee eens. 'Het belangrijkste is dat het de goede kant op gaat met meneer', aldus Van der Spek. 'Hij lijkt vooral gebaat te zijn bij rust', vervolgde de officier. Voor de verdachte, die maar voor een klein deel toerekeningsvatbaar is, en voor de maatschappij is het volgens de officier vooral van belang dat hij de juiste behandeling en begeleiding krijgt.

Dat zou volgens Van der Spek de kans dat de man opnieuw over de schreef aanzienlijk verkleinen. Waar hij nu zit, lijkt hij redelijk op zijn plaats te zijn. De officier stelde voor om een straf gelijk aan het voorarrest op te leggen. De rechtbank doet op 29 september uitspraak.

 

Regionaal nieuws

zaterdag 18 september | 3 reacties

Motor uitgebrand op toerit A7