8,7 °C

Drankrijder was even met iets anders bezig

wo 21 september 2016 15.30 uur

LEEUWARDEN - Hij was even met iets anders bezig en het was meteen raak: een 55-jarige Kollumerzwaagster botste op 20 maart op de Foarwei met zijn Citroën Saxo achterop een VW Polo. De bestuurster van de Polo moest remmen voor een auto die van rechts kwam. De bestuurder van de Citroën had gedronken. Hij deed woensdag zijn verhaal bij politierechter Jan Schoemaker.

De man zei dat hij in de voetbalkantine was geweest. Privé zat het hem allemaal niet mee en hij moest er even uit. Hij schatte dat hij in de kantine vier of vijf biertjes had gehad. De uitslag van de bloedtest was een promillage van 1,49, dat was drie keer teveel. De Kollumerzwaagster moest naar het ziekenhuis. Hij had nekklachten en last van zijn knie.

De botsing was volgens hem niet het gevolg van de alcohol die hij had genuttigd. Op de terugreis had hij het benauwd gekregen. Om wat meer lucht te krijgen had hij de veiligheidsgordel losgemaakt. Een fractie van een seconde later botste hij achterop de Polo. Omdat hij de gordel niet om had, was hij met zijn hoofd tegen de voorruit geknald.

Hij heeft nog steeds last van zijn nek. Vandaar dat hij op therapiebasis 15 uur in de week aan het werk is. Het ongeval had meer gevolgen: de Citroën was van een collega en dus moest hij de schade betalen. Verder moest hij verplicht deelnemen aan de alcohol- en verkeerscursus van het CBR. 'Dit was heel stom', erkende de Kollumerzwaagster.

De man werkt parttime en kan niet met collega's meerijden, een rijontzegging zou een ramp zijn. Daar hield de rechter rekening mee: de Kollumerzwaagster kreeg een werkstraf van 40 uur, een voorwaardelijke rijontzegging van zes maanden en voor de botsing een voorwaardelijke boete van 280 euro. 'U komt er goed vanaf', stelde Schoemaker.

 

Regionaal nieuws

8,7 °C
13 inbraken
Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar
10 jaar
15 jaar
20 jaar
Leuke koekjes en kleurrijke snoepjes met leuke animaties.

Of speel iets anders op WâldNet Games.