9,9 °C

FNP: geld voor bijzonder Dokkumer plafond

do 13 oktober 2016 22.37 uur

DOKKUM - De FNP in Dongeradeel wil dat er geld wordt uitgetrokken om het bijzondere plafond dat aan de Hanspoort in Dokkum werd ontdekt te restaureren. De partij liet donderdagavond tijdens de raadscommissie Omkriten weten te werken aan een motie met die strekking. Eerder die avond was een deel van de raadsleden op bezoek bij het pand. Op de agenda van de raadscommissie werd ook het uitstel van het plan van aanpak van Cultureel Erfgoed behandeld. De FNP komt daarom tijdens de begrotingsbehandeling met een financieel voorstel voor het Dokkumer plafond.

Bij de verbouw van het monumentale pand aan de Hanspoort in Dokkum is een bijzonder plafond uit 1843 gevonden. Het sterk vervallen monumentale hoekpand aan de Hanspoort in Dokkum is verkocht en wordt geheel gerenoveerd. De nieuwe eigenaren kregen in mei dit jaar de sleutels van het huis en konden direct aan de slag. Het pand aan de Hanspoort is niet alleen een monumentaal pand, maar maakt ook deel uit van een beschermd stadsgezicht. Het stond lange tijd – sinds 2009 – te koop, maar werd begin dit jaar verkocht.
Het pand werd in 1725 gebouwd en kent 6 kamers, waarvan 5 slaapkamers. De eigenaren zijn vervolgens vrij in hoe ze de binnenzijde van het pand aan willen pakken. Voor de buitenkant moeten ze in overleg met Monumentenzorg.

De vorige eigenaar kwam vanwege geld gebrek lange tijd niet meer aan het onderhoud van het gebouw toe. In 1843 is dit pand onder architectuur van de Leeuwarder architect Thomas Romein verbouwd tot een statige woning met koetshuis. Waarschijnlijk is er later een nieuw plafond onder gezet toen er een café en nog later een winkel in werd gehuisvest. De huidige eigenaren willen het sterk verwaarloosde pand weer een woonfunctie geven. Er wordt nu gezocht naar fondsen om het plafond te restaureren. Na de verbouw en restauratie wordt deze ruimte verhuurd als bed and breakfast waar je dan als een vorst onder dit fraaie plafond kunt logeren.

 

Regionaal nieuws

9,9 °C
13 inbraken
Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar
10 jaar
15 jaar
20 jaar
Verwijder zoveel mogelijk bubbels in dit klassieke bubbelschietspel.

Of speel iets anders op WâldNet Games.