7,5 °C
© Jochem Wiersma |  De heer Van der Kooi uit Ternaard en mevrouw Wielenga-Kooistra uit Dokkum met de bronzen legpenning van de Stichting Carnegie Heldenfonds

Redders in Dokkum gehuldigd met erepenning

wo 26 oktober 2016 18.25 uur

DOKKUM - Op het stadhuis in Dokkum hebben woensdagmiddag de heer Van der Kooi uit Ternaard en mevrouw Wielenga-Kooistra uit Dokkum de bronzen legpenning van de Stichting Carnegie Heldenfonds ontvangen uit handen van burgemeester Waanders van de gemeente Dongeradeel.

Deze twee helden hebben het leven van de toen 6-jarige Jort Renkema uit Rinsumagaest gered toen Jort op 5 mei 2016 in een brede en diepe sloot was gevallen.

Jort die een ernstige verstandelijke beperking en een moeilijke instelbare epilepsie heeft, was op een onbewaakt moment weggelopen vanaf zijn logeeradres richting het nabijgelegen winkel- en bedrijvencentrum Zuiderschans.

Na zijn vermissing werden de hulpdiensten ingeschakeld en werd er een burgernetactie opgestart. Mevrouw Wielenga-Kooistra vond Jort in een sloot op het industrieterrein en riep de hulp in van omstanders. Samen met de heer Van der Kooi uit Ternaard zijn ze het koude water ingegaan en hebben Jort aan de wal gekregen.

Jort die onderkoeld was geraakt, werd met spoed naar het ziekenhuis vervoerd. Gelukkig heeft Jort het overleefd en geen blijvend letsel opgelopen.

De ouders van Jort, Erwin en Willy Renkema hebben beide redders voorgedragen voor een onderscheiding van het Carnegie Heldenfonds. De stichting heeft de onderscheidingen toegekend en deze zijn in aanwezigheid van Jort, zijn ouders en familie door de burgemeester uitgereikt.

FOTONIEUWS


 

Regionaal nieuws

vandaag, 10.18 uur

Inbraken in Drachten en Ureterp

Advertentie

Advertentie