4,4 °C

© WâldNet |  Op de foto wordt aan de linkerkant een huis in de vorm van een toren gebouwd

Verticale bouw verplicht tegenover Berchhiem

wo 07 december 2016 13.30 uur

BURGUM - De nieuwbouw woningen tegenover Berchhiem aan de Prins Bernhardstraat in Burgum moeten verplicht 'verticaal' gebouwd worden. Dat is de eis van de gemeente Tytsjerksteradiel. Sommige mensen dachten dat de gemeente op deze manier wilde voorkomen dat Berchhiem goed zichtbaar is vanaf de Wâldwei. Volgens de gemeente is hiervan geen sprake. De witte horizontale vormgeving van Berchhiem zorgt er voor dat automobilisten de illusie hebben dat er een 'cruiseschip' ligt bij Burgum.

"Het gaat er dus niet om dat we Berchhiem niet mogen zien. Het is mooier als de sterke horizontaal gelede architectuur af en toe wordt doorsneden door een verticaal element. Puur esthetica, ruimtelijke kwaliteit." aldus een woordvoerder van de gemeente.

De strook tegenover het verzorgingstehuis heeft daarom als welstandscriteria meegekregen dat de woningbouw een verticale beweging heeft. "Hiermee wordt het horizontalisme van Berchhiem als het ware 'verzacht'. De voorschriften geven aan dat de woningbouw een minimale hoogte moet hebben van 8 meter, en de vormgeving verticaal, rank en slank moet zijn. Het kleurgebruik mag kleurrijk zijn." aldus de gemeente.

 

Regionaal nieuws

Advertentie

Advertentie