8.1 °C

Ropta Boys haalt uit tegen Beetgum

zo 2 april 2017, 10.31 uur

EASTERNIJTSJERK - Eindelijk weer winst in een thuiswedstrijd van Ropta Boys. Beetgum werd afgelopen zaterdagmiddag het slachtoffer van de dadendrang bij Ropta Boys. Zoals zo vaak deze competitie moet Ropta Boys wakker worden geschud. Dat is jammer, want hierdoor worden teveel punten gemorst in het seizoen 2016-2017. Wat Ropta Boys vorige week niet bracht, namelijk strijd, geen gezeur, hard werken en redelijk tot goed voetbal, werd afgelopen zaterdagmiddag wel opgebracht door de gehele ploeg. Door het sterke optreden had Beetgum deze middag geen schijn van kans en was vanaf het beginsignaal duidelijk dat Ropta Boys vol wilde gaan voor de eerste thuisoverwinning na de winterstop. Deze wil heeft Beetgum gemerkt door kansloos met 6-0 te verliezen.

1e helft.

Met eindelijk een vernieuwd en werkend scorebord werd goed 3 uur afgetrapt tussen twee ploegen die na winterstop slecht hebben gepresteerd. Beide zijn zoekende naar betere resultaten. Ondanks de regen in de eerste helft was het de thuisploeg die met een nieuwe moderne rechtsback Simon Dijkstra volop de aanval zocht. Zoals eerder genoemd was Ropta Boys deze middag vanaf het allereerste fluitsignaal scherp. Men was overal eerst en duels werden niet geschuwd en gewonnen.

Onder aanvoering van de pas getrouwde Erik de Vries ging Ropta Boys op jacht naar het eerste doelpunt. Ondanks kansen, zelfs grote kansen bleef het heel lang 0-0 in de eerste helft. In de 10e en 12e minuut waren er kansen voor Tjidsger Braaksma die uit een puike voorzet van Erik de Vries net naast kopte en Nik van der Voort schoot vanaf de linkerflank net voorlangs. Tegenover deze kansen moest Geert Linthof een kans voor Beetgum verijdelen door een corner weg te geven. Beetgum kreeg nog een uitgelezen mogelijkheid uit een vrije trap net buiten de zestien meter. Maar de trap van Marten Johannes Bloem was geplaatst, maar te zacht, waardoor keeper Johannes de Groot redding kon brengen.

Na 20 minuten spel was het eigenlijk éénrichtingsverkeer, met mogelijkheden die voornamelijk ontstonden via de rechterkant. De moderne back Simon Dijkstra kon vaak opstomen langs de rechterkant en gaf sowieso twee voortreffelijke ballen op Tjidsger Braaksma, maar beide mogelijkheden gingen naast. Ondanks de druk van Ropta Boys creëerde Beetgum in de 31e minuut de grootste kans. Geert Jan de Vries kon alleen richting Ropta-doel om te scoren, maar Edwin de Vries bleek snel terug en wist met een bloktackle een voorsprong voor Beetgum te voorkomen. In het laatste kwartier zocht Ropta Boys nadrukkelijk naar de broodnodige voorsprong. Dit leek ondanks enkele goede mogelijkheden niet te lukken in de eerste helft. De eerste supporters waren richting kantine gegaan voor de koffie. Zij hebben hierdoor de 1-0 gemist, want in blessuretijd wist Tjidsger Braaksma een puntgave voorzet af te leveren op de inkomende Tim van der Voort. Van dichtbij en via een verdediger wist Tim op een zeer gunstig moment te scoren voor Ropta Boys. Meteen na de aftrap floot de goede leidende scheidsrechter Draaijer voor rust.

2e helft.

Na rust had Ropta Boys een droomstart, want in 48e minuut werd het 2-0. Een diepe bal stuitte over de laatste man van Beetgum heen en Tjidsger Braaksma was attent en maakte geen fout alleen voor keeper Jaap Montsma. Dit doelpunt was het begin van drie op een rij voor spits Tjidsger Braaksma. In 54e minuut was het opnieuw raak en schitterend raak. Uit een voorzet van Erik de Vries wist Tjidsger Braaksma uit een omhaal keeper Montsma kansloos te laten. (3-0)

Dit was zijn derde poging in deze wedstrijd om via een omhaal te scoren en driemaal was voor Tjidsger in dit geval scheepsrecht. Na dit doelpunt probeerde Beetgum nog een keer aan te zetten, maar verder dan het claimen van een penalty, na een overtreding van Anco Dijkstra, kwam de ploeg niet. Ropta Boys kon de wedstrijd frank en vrij uitspelen en wist met fraai voetbal de stand op te voeren met als grote inspirator Erik de Vries, want hij was bij vele doelpunten betrokken en wist in de slotfase zelf ook nog tweemaal te scoren. Daarvoor, in de 71e minuut won Erik de Vries het in de lucht van de keeper en wist daarna de afvallende bal terug te leggen op Tjidsger Braaksma die simpel voor 4-0 aantekende en zijn hattrick compleet maakte deze middag. In de slotfase was het de aangever zelf, Erik de Vries, die de 5-0 scoorde met een strakke schuiver in de lange hoek. Vlak voor einde was Erik de Vries opnieuw doeltreffend. Vanaf de rand zestienmeter krulde hij de bal fraai in de verre hoek en gaf keeper Montsma het nakijken voor 6-0. In de tweede helft liep Ropta Boys over het geplaagde Beetgum heen. Eindstand: 6-0.

Conclusie: Met de wedstrijdmentaliteit van afgelopen zaterdagmiddag is er hoop voor de resterende wedstrijden van dit seizoen. Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar met de getoonde gretigheid van afgelopen zaterdagmiddag geeft de ploeg de Ropta Boys supporters moed. Volgende week zaterdag is er meteen een testcase voor Ropta Boys in de derby tegen Oostergo in Ee. De overwinning op Beetgum was zeer terecht. Eindstand: 6-0.