3.5 °C

Harkema-Opeinde terecht ten onder in Kootstertille

zo 3 september 2017, 16.16 uur

KOOTSTERTILLE - De eerste bekerwedstrijd van het seizoen 2017/2018 is voor Harkema-Opeinde geëindigd in een enigszins teleurstellende 3-2 nederlaag in Kootstertille. Waar de Harkemasters in het vorige seizoen twee keer weinig moeite hadden met de Tilsters, viel er zaterdagmiddag niets op de zege van de gastheer af te dingen. Hoewel Harkema nog niet in de sterkste bezetting speelde, zal men de komende weken op bepaalde momenten scherper voor de dag moeten komen.

Toch waren het de groengelen die in de beginfase de beste kansen hadden. In de achtste minuut zette Hille Postma met een prachtige boogbal Wilbert Huitema vrij voor Kootstertille-goalie Berend van der Woude. De inzet van Huitema verdween via de voet van de keeper rakelings naast de paal. In minuut 22 pareerde diezelfde Van der Woude een intikker van Hilbrand Benedictus uit een goede vrije trap van Fokko Spinder. Vanuit de rebound was het Chris Hoeksma die wel scoorde. Hoeksma deed dit echter vanuit buitenspelpositie, waardoor de brilstand gehandhaafd bleef. Kootstertille zette na dit moment steeds nadrukkelijker aan.

De van VVT overgekomen Menno Waasdorp zag zijn schot vanaf een meter of dertig rakelings over zeilen, kort daarna verdween een lob van Jouke Waaksma eveneens over het Harkemaster doel. In de 39ste minuut kregen de Tilsters waar ze op dat moment recht op hadden; Jouke Waaksma werd aangespeeld in het vijandelijke strafschopgebied, kapte zich goed vrij en schoot beheerst in de lange hoek: 1-0. Dit zou niet de ruststand worden. Een minuut voor de pauze kwamen de bezoekers langszij. Na een afgeslagen voorzet van Hille Posma schoot Fokko Spinder hard in. De poging van Spinder kwam bij Wilbert Huitema in de voeten. Die speelde zich vrij en ramde de bal onder keeper Van der Woude door in het net: 1-1.

De supporters die iets te lang in de kantine bleven hangen, hebben de 1-2 gemist. Vlak na de helftwisseling kwam Harkema-Opeinde aan de leiding. Hille Postma knikte een voorzet van Gerard Spinder binnen. Ondanks de voorsprong, slaagden de bezoekers er niet in grip op de wedstrijd te krijgen. Kootstertille bleef minstens gelijkwaardig. In de 56ste minuut was de stand weer in evenwicht. Een vrije trap van Wilco van der Heide werd door de muur getoucheerd, keeper Andre de Graaf was kansloos: 2-2. De Harkemasters bleven zoekende en kregen tot overmaat van ramp in de 71ste minuut ook nog de 3-2 om de oren. De manier waarop de treffer gestalte kreeg had nooit mogen gebeuren. De luidkeels om de bal vragende Gerbrand Waaksma kreeg uit een corner van Wilco van der Heide alle ruimte in te koppen. Harkema-Opeinde probeerde na de 3-2 nog wel er een slotoffensief uit te persen, maar de Tilsters bleven vrij eenvoudig overeind. Het dichtst bij de gelijkmaker was invaller Blend Barzinghi. Na een prima pass van Alex van der Tuin kon Barzinghi alleen op keeper Van der Woude af. Het Kootstertille-sluitstuk verkleinde zijn goal goed, vanuit een lastige hoek schoot Barzinghi over.

Zo verloor Harkema-Opeinde voor het eerst sinds 2013 weer een groepswedstrijd in bekerverband. Van de nederlaag hoeft niet direct wakker gelegen te worden, aangezien bekerwedstrijden door een doorsnee vierdeklasser als oefenwedstrijden worden beschouwd. Toch zal er voor de competitiestart over drie weken wel progressie moeten zijn. Slordigheden zoals die in Kootstertille te veel voorkwamen, zullen moeten verdwijnen. Aanstaande zaterdag is er de kans op eerherstel. Gemakkelijk wordt dat niet. Nieuwbakken derdeklasser Twijzel – dat zaterdagmiddag GSVV met 6-0 terug wees – komt dan op bezoek in Harkema.