6 °C

Harkema-Opeinde geëlimineerd door SC Twijzel

zo 10 september 2017, 13.32 uur

HARKEMA - Het bekertoernooi krijgt voor Harkema-Opeinde geen vervolg. Ook wedstrijd nummer twee leverde “De Heide” geen punten op. Nieuwbakken derdeklasser Twijzel zegevierde op sportpark De Bosk terecht met 1-2. Het gevoel na afloop was bij de Harkemasters desondanks een stuk beter dan na het verloren duel in Kootstertille. De groengelen waren zeker in de eerste helft een tijdlang de bovenliggende partij. Dat terwijl er bij de Harkemasters zaterdagmiddag vanwege blessuregevallen zeker een handvol vaste waarden ontbraken.

Door al deze afwezigen waren er in de formatie van de thuisploeg talloze omzettingen. Zeker in de beginfase oogde het spel hierdoor onwennig. Twijzel profiteerde hier meteen van. Al na 23 minuten was de stand 0-2. In minuut 9 scoorde de van Be Quick Dokkum overgekomen Wiebe Aardema op aangeven van Wietze van der Valle. De 35-jarige Van der Valle, tussen 2010 en 2014 een belangrijke kracht voor Harkema Opeinde , liet zien nog steeds van grote waarde te zijn voor de Twizelders.

Nog mooier was de tweede treffer van de bezoekers. Een aanval over drie schijven werd door Hielke van der Meulen afgerond. Tussen de 0-1 en de 0-2 door had Hille Postma de gelijkmaker op zijn schoen. Hilbrand Benedictus kapte zich na een dieptepass van Alex van der Tuin goed vrij en zette Hille Postma alleen voor het doel. De inzet van Postma werd door keeper Jacob Sietse Bremer buiten de palen getikt. Toen vlak na de 0-2 Harkema-goalie Andre de Graaf prima redde op een kopbal van Menno Blom, leek er een monsterscore in de maak te zijn. Geheel vanuit het niets kwam de ploeg van Willem Schokker in de 29ste minuut terug in de wedstrijd. Hilbrand Benedictus scoorde op aangeven van Chris Hoeksma.

Door de aansluitingstreffer leek Twijzel van slag. Hoewel Menno Blom en Johannes van der Meulen hierna dichtbij een doelpunt waren, mochten de Twizelders niet mopperen dat de pauze werd bereikt met een voorsprong op zak. Onder andere Wilbert Huitema en Hilbrand Benedictus kregen grote kansen, maar faalden in de afwerking. Het meest besproken moment kreeg echter gestalte in de 39ste minuut. Alex van der Tuin stuurde Hilbrand Benedictus alleen op het vijandelijke doel af. Net buiten het strafschopgebied werd Benedictus gevloerd door verdediger Rouke de Boer. De overtreding leek een schoolvoorbeeld van het onderuit halen van een doorgebroken speler. Het wachten was daarom op de rode kaart. Arbiter De Vries hield het bij geel.

De pauze kwam voor de blauwhemden op het juiste moment. Dat bleek meteen toen de tweede bedrijf uiteen zette. Na de helftwisseling was het namelijk weer enkel Twijzel dat de klok sloeg. Dat Harkema in de wedstrijd bleef, was de verdienste van één man: goalie André de Graaf. Het Harkemaster sluitstuk keepte een prima partij. Hij verijdelde minstens drie zekere doelpunten. Twee keer was De Graaf gekopt. Eenmaal leverde dit een doelpunt op, dat afgekeurd werd omdat er buitenspel was geconstateerd. Twintig minuten voor tijd zocht Peter Poortman het doel te hoog toen hij vogelvrij voor De Graaf opdook. Door al deze missers bleef de marge één. Harkema-Opeinde rook zo een resultaat en liet zich in het laatste kwartier in aanvallend opzicht eindelijk weer gelden.

In minuut 79 werd Hille Postma duidelijk zichtbaar en hoorbaar geschept in het Twizelder strafschopgebied. Terwijl het Harkemaster publiek tevergeefs schreeuwde om een strafschop, ging de aanval door en kwam een voorzet terecht bij Alex van der Tuin. Diens kopbal leek met een boog in het doel te belanden. Het was echter goalie Jacob Sietse Bremer die met een fantastische inspanning de bal op de lat tikte. Bremer leek zich hierbij te blesseren, maar de doelman kon de strijd gelukkig voortzetten. In het restant van de wedstrijd was Harkema wel dreigend, maar de controle bij de voorwaartsen was enkele keren niet optimaal. Hierdoor gingen enkele kansrijke situaties in rook op.

De zege kwam uiteindelijk terecht bij de ploeg die hier het meeste recht op had. Voor Harkema-Opeinde rest nog één bekerwedstrijd, een ontmoeting tegen het eveneens uitgeschakelde GSVV. Hoewel dit een wedstrijd om des keizers baard is, zal dit duel zonder meer gebruikt worden om het goede gevoel te pakken te krijgen voor de competitiestart. Over twee weken wordt de competitie afgetrapt in Opende.