Logo
Zoeken
Zoeken
-1.2 °C

Grote brand verwoest sporthal in Burgum

wo 04 oktober 2017 23.43 uur

BURGUM - In sporthal De Westermar aan de Burgemeester Bothenius in Burgum is woensdagavond een grote brand uitgebroken. Al voor de aankomst van de brandweer sloegen de vlammen uit het dak. Op het moment dat de brand uitbrak, was er niemand meer in het gebouw aanwezig.

Ontdekt door een beveiliger
De brand werd ontdekt door een beveiliger. De man zag rook aan de buitenkant van het pand toen hij zijn ronde deed. Hij sloeg meteen alarm omstreeks 23.30 uur. Toen hij vervolgens naar binnenging, zag hij al enorme veel rook vanaf de bovenverdieping, waar onder andere de kantine zit, komen.

Inwoners gewaarschuwd voor de rook
Bij de brand komt veel rook vrij die inmiddels over Burgum trekt. Via NL Alert werden om 0.22 uur inwoners van Burgum geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden en ventilatie uit te zetten. Ook via Twitter riep de brandweer op om zoveel mogelijk uit de rook te blijven.

Gecontroleerd uit laten branden
Uit veiligheidsoverwegingen heeft de brandweer al vrij snel besloten niet te dicht meer bij het pand te staan en om niet meer te blussen. Ze hebben de sporthal gecontroleerd laten uitbranden. De eerste brandweerploeg heeft de tank van de brandweerauto nog leeggespoten, maar daarna was er ook geen water meer. Een binnenaanval was vanwege de rook niet meer mogelijk. Er kon alleen vanaf de rechter zijkant korte tijd geblust worden. De eerste brandkraan zat op zo'n 500 meter aan de Both. Lohmanlaan waardoor extra water niet snel voorradig was.

Burgemeester Gebben van de gemeente Tytsjerksteradiel is langs gekomen om te kijken bij de brand, evenals zo'n honderd mensen uit de omgeving.

Groot watertransport
Terwijl de sporthal gecontroleerd uitbrandde, is een watervoorziening opgezet waarbij onder andere water werd gepompt uit de vijver tegenover het AZC in Burgum. Omstreeks 1.35 uur kon de brandweer het sein 'brandmeester' geven. Er is vanaf dat moment gestart met het bluswerk en andere (sloop)werkzaamheden.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....

donderdag 8 december

Inbraak overdag in woning in Grou