6.2 °C

Tilsters op karakter langs Eastermar

di 31 oktober 2017, 10.07 uur

KOOTSTERTILLE - Het werd een boeiend streektreffen waarbij inzet de boventoon voerde en de arbiter een hoofdrol voor zich opeiste. Toen de kruiddampen waren opgetrokken was SC Kootstertille een zwaar bevochten 2-1 overwinning rijker en steeg het daardoor met stip naar plaats twee.

Eastermar startte overdonderend liet de thuisclub in de eerste twintig minuten alle hoeken van het veld zien. In minuut vier had de uitgestippelde tactiek bij de gasten al succes maar had men daar wel de hulp van arbiter Gort voor nodig. Lichtzinnig uitverdedigen leverde Heine Hiemstra balverlies op en uit de voorzet die volgde werd Douwe Kloostra tot verbazing van vriend en vijand na een fair luchtduel bestraft met een strafschop tegen. Kees Schotanus pakte het kadootje dankbaar uit en schoot de elfmeter onberispelijk binnen; 0-1.

SC Kootstertille bracht zich in deze fase vaak zelf in de problemen en moest dit ten koste van overtredingen herstellen. Kees Schotanus stelde met een lepe vrije trap Albert Jan Merkus op de proef maar de Tilster sluitpost redde bekwaam. Het duurde tot halverwege de eerste helft eer de thuisclub uit de greep van Eastermar kwam maar moest tevens beducht zijn op de snelle tegenstoten. De thuisclub kwam aan enkele kleine kansjes maar tot aan de thee zou de stand geen verandering opleveren. SC Kootstertille kwam na rust als herboren uit de kleedkamer en zette op haar beurt Eastermar onder druk.

De gasten hadden de wedstrijd na een flitsende counter ook zomaar in het slot kunnen gooien maar er werd te veel met het afwerken getreuzeld. De druk van de thuisclub hield aan en na zeventig minuten spelen volgde de verdiende gelijkmaker en wat voor één! Jouke Waaksma Bzn wist met een mooie steekbal Harmen Tabak aan te spelen, die hield het overzicht. bleef rustig en stiftte de bal met veel gevoel over doelman Jelle van der Wal tegen het nylon. Een werkelijk schitterende gelijkmaker; 1-1.

Vijf minuten later had Eastermar zomaar voor de tweede keer een voorsprong kunnen nemen maar schoot Gjalt Veenstra de bal rakelings naast. Jille van der Wal kreeg enkele minuten later een zo mogelijk nog betere kans maar kopte de strak aangesneden voorzet van Kees Schotanus bij de tweede paal in het zijnet. Met nog een kleine tien minuten op het scorebord zorgde arbiter Gort opnieuw voor een hoofdrol. Jouke Waaksma Bzn voelde een tegenstander in zijn rug en bracht zichzelf in onbalans. Mogelijk als goedmaker voor de eerder toegekende strafschop zag Gort er opnieuw een overtreding in en wees naar de elfmeterstip.

Nu was het Eastermar die de beslissing van de leidsman fel aanvocht. Ondanks de druk en pogingen van Eastermar om het vonnis te beïnvloeden bleef Tom van der Veen uiterst geconcentreerd en schoof de bal stijf langs de paal tegen het net; 2-1. Een minuut later was Van der Veen ook nog dichtbij een tweede treffer maar schoot de bal op de vuisten van doelman Jelle van der Wal. Doordat beide teams in de slotfase nog vol op de aanval speelden ontstonden er aan beide kanten nog mogelijkheden op een treffer. Jille van der Wal roeide ter hoogte van de elfmeterstip de bal wild over het Tilster doel en had Douwe Hoekstra de zege voor de thuisclub definitief over de streep kunnen trekken.

Na de worsteling om de bal wrong Hoekstra zich langs zijn tegenstander maar kreeg doelman Van der Wal ten koste van een hoekschop nog net de vingers tegen het speeltuig. De Tilsters kregen In de ruim bijgetrokken blessuretijd nog een mooie kans op uitbreiding van de score. Jouke Waaksma Bzn richtte na mooi voorbereidend werk van een herboren Tom van der Veen echter net iets te hoog.