4.9 °C
Harkema-Opeinde twee punten armer in slot

ma 3 december 2018, 15.20 uur

HARKEMA - Niet voor het eerst dit seizoen werd de blessuretijd Harkema-Opeinde fataal. Afgelopen zaterdag slaagde AVC er in de 95ste minuut in om op 1-1 te komen. Dit was een zure uitkomst voor de Harkemasters, die niet groots speelden maar wel hartstochtelijk voor elke meter grond vochten. Ook al hing de gelijkmaker in de slotfase in de lucht, op basis van het veldspel en de gecreëerde kansen was een overwinning voor de groengelen niet onverdiend geweest. Dat deze logica in de voetballerij niet altijd op gaat, heeft de ploeg van Willem Schokker deze jaargang al vaker ondervonden.

Nadat de thuisploeg twee speldenprikjes had uitgedeeld, nam AVC het initiatief over. Enorme kansen aan Sexbierumer zijde kwamen er niet. Het bleef bij kansjes van Folkert Bakker en Tjibbe Haitsma. Toen de klok de twintig minuten was gepasseerd, nam Harkema de touwtjes in handen. Er ontstond een overwicht dat tot de helftwisseling zou aanhouden. In tegenstelling tot de gasten slaagde de thuisploeg er wel in om tot uitgespeelde kansen te komen. In de 23ste minuut passeerde Chris Hoeksma fraai de laatste AVC-verdediger. Alleen voor keeper Gerbranda schoof Hoeksma de bal naast. Drie minuten later was er een volgende goede mogelijkheid. Na een hoekschop van Alex van der Tuin verscheen Albert Veenstra bij de tweede paal vogelvrij voor het vijandelijke doel. De kopbal van Veenstra ging over. Precies op het halfuur was Veenstra opnieuw gevaarlijk. Na een steekpass van Hille Postma nam de Harkemaster verdediger het doel vanuit een lastige hoek onder vuur. De AVC-goalie redde het harde schot ternauwernood. Een laatste wapenfeit was er vijf minuten voor de thee. Hille Postma zag toen de in uitstekende scoringspositie verkerende Wilbert Huitema over het hoofd en lanceerde zelf een pegel, die door de doelman van de bezoekers onschadelijk werd gemaakt.

Ook in helft 2 bleef het overwicht van de gastheren aanhouden. Sake Kooistra produceerde vanuit kansrijke hoek een volley. Kooistra raakte het leder niet helemaal goed, waardoor deze een metertje naast dwarrelde. In de 57ste minuut werd AVC voor het eerst sinds geruime tijd weer gevaarlijk. Aanvoerder Jelte Visser kwam oprukken en schoot vanaf een meter of twintig op doel. De droge knal ging rakelings naast. Harkema was niet onder de indruk en bleef op zoek gaan naar de voorsprong. Deze werd gevonden in de 65ste minuut. Aan de rechterkant van het veld stuurde Albert Veenstra Chris Hoeksma weg. Hoeksma zocht de achterlijn en leverde een perfecte voorzet af op de vrij lopende Wilbert Huitema. Die knikte het speeltuig in het verlaten doel: 1-0. Het was schrikken voor de thuisploeg toen vijf minuten na de openingstreffer Johannes van der Veen de bal hard voor het doel bracht. Jesper Faber verscheen hierdoor voor een leeg doel, maar Faber was niet snel genoeg om de harde voorzet af te ronden en schampte de knikker. "De Heide" was weer wakker en zette aan om de partij te beslissen.

Na geklungel in de AVC-defensie kwam Wilbert Huitema oog in oog met keeper Gebranda te staan. De goalie redde het schot half en kreeg vlak voor de doellijn assistentie van een verdediger die de op het lege doel af stuiterende bal tot corner verwerkte. Deze hoekschop van Alex van der Tuin werd door een Harekiet voorlangs gekopt. Niet veel later was invaller Daniël Postma bijna trefzeker, toen hij vanuit de kluts ineens uithaalde. Keeper Gerbranda kreeg net de hand achter de inzet. Toen de laatste tien minuten in gingen, werd het zichtbaar dat bij Harkema de krachten op raakten. AVC ging opportunistisch spelen. Er volgden veel voorzetten, vrije trappen en een hele reeks corners. In de 93ste minuut leek dit succes op te leveren. Folkert Bakker dook plotseling op voor het doel van de Bosk-bewoners. Opgelucht haalde het Harkema-publiek adem toen keeper Anne Hoeksma het schot subliem redde. Twee minuten later gebeurde alsnog waar door sommigen voor werd gevreesd. Een hoekschop werd doorgekopt en belandde bij Dennis Hartman voor de voeten. Hartman bedacht zich niet en knalde de 1-1 in de touwen. Nog geen tien seconden na de aftrap werd er voor het einde van de wedstrijden gefloten.

Zo liep de wedstrijd uit op een déjavous van het duel tegen Birdaard; drie punten verdienen maar er diep in de blessuretijd twee verliezen. Een enorme teleurstelling, maar uiteindelijk kan het Harkemaster vlaggenschip weinig verweten worden. Er had meer dan eenmaal gescoord moeten worden, maar de door abnormaal veel blessures geteisterde ploeg werkte enorm ontzettend hard en gaf over de gehele partij weinig kansen weg. Hard werken lijkt voorlopig het devies, aangezien de ziekenboeg eerder voller dan leger wordt. Dat je daarmee een heel eind kunt komen, bewijst de ploeg van trainer Willem Schokker al een paar weken.