Account
Logo
Zoeken
14.7 °C
‘Onderkoelde treinsurfers wilden gratis naar huis'
Foto: Jelke Jongsma |  Ze hadden volgens Scharenborg geëlektrocuteerd kunnen worden, of ze hadden van de trein kunnen waaien. En dat voor gratis ritje naar huis.

‘Onderkoelde treinsurfers wilden gratis naar huis'

vr 5 juli 2019, 13.30 regionaal

LEEUWARDEN - Twee treinsurfers zijn vrijdag door de kantonrechter in Leeuwarden veroordeeld tot een geldboete van 250 euro. Het duo, een 24-jarige student uit Groningen en een 22-jarige inwoner van Warns, was in de vroege ochtend van 21 oktober vorig jaar in beschonken toestand op de trein van Leeuwarden naar Groningen geklommen. In Buitenpost werden ze onderkoeld van de trein gehaald. Een getuige had ze bij De Westereen op de trein zien zitten.

Onbeperkt bierdrinken
De twee waren naar het Oktoberfest op het Zaailand in Leeuwarden geweest. ‘In de kleding die erbij hoort’, zei rechter René Janssen. Het was onbeperkt bierdrinken op het Oktoberfest. ‘Dat liet u zich geen twee keer zeggen’, reageerde Janssen. De verdachten hadden zoveel gedronken dat ze zich sommige delen van de avond – en nacht- niet meer voor de geest konden halen.

Snapchat en Instagram
De laatste trein naar Groningen konden ze niet meer halen, en voor de eerste trein waren ze te vroeg. Ze waren het volgens eigen niet van plan geweest, maar toch klommen ze op het treindak. Onderweg werd er een filmpje gemaakt dat nog viraal is gegaan. Dat vonden de twee niet leuk. ‘We wilden absoluut niet in de media komen’, zei de Groninger. Het filmpje was via Snapchat op Instagram terechtgekomen. In Buitenpost waren ze inmiddels koud tot op het bot toen ze door Arriva-personeel van de trein werden gehaald.

Hoogspanning op de bovenleiding
‘Dit was echt levens- en levensgevaarlijk’, waarschuwde officier van justitie Martin Scharenborg. Vooral in het begintraject van de rit staan de bovenleidingen van de trein onder hoogspanning. Ze hadden volgens Scharenborg geëlektrocuteerd kunnen worden, of ze hadden van de trein kunnen waaien. En dat voor gratis ritje naar huis. Scharenborg: ‘Dit was blijkbaar de oplossing. Dit had helemaal fout kunnen gaan’. Het avontuur leverde voor Arriva een behoorlijke schadepost op, doordat de trein de rit niet kon afmaken. De schade, ruim 3100 euro, is niet op de treinsurfers verhaald.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws