8.6 °C

Harkema-Opeinde snel klaar met Friese Boys

zo 8 december 2019, 16.04 uur

HARKEMA - Harkema-Opeinde had zaterdagmiddag niet veel tijd nodig om de wedstrijd tegen Friese Boys in een driepunter om te zetten. Na 27 minuten had de ploeg van trainer Jan van Dijk drie keer gescoord. De laatste maanden is het voor de meeste tegenstanders een heel karwei één keer tegen de Harekieten te scoren, laat staan drie keer. Het pleit was na een halfuur dus al beslecht. Nimmer zouden de Kollumerzwaagsters in de buurt van een eretreffer komen. Harkema kreeg wel kansen de score uit te breiden, maar trof de roos niet meer. Het bleef bij 3-0. Voor de zevende keer op rij bleef Harkema-Opeinde ongeslagen. In 5 van deze 7 wedstrijden werd geen tegendoelpunt geïncasseerd.

Hoewel het spel van de thuisploeg minder sprankelend was dan een week eerder, was het wachten al vroeg op de 1-0. Hilbrand Benedictus was er dicht bij. In de zesde minuut schoot hij van dichtbij over via het been van een speler van de tegenpartij. Ook Alex van der Tuin had in de 16de minuut de openingstreffer op de schoen. Uit een vrije trap raakte Van der Tuin de paal. In de 22ste minuut was het raak. Hilbrand Benedictus maakte zich sterk na een voorzet van Alex van der Tuin en schoot tegendraads in. Opnieuw was de paal de dwarsligger. Dit keer was een Friese Boys-verdediger zo onfortuinlijk de terugkaatsende bal over de eigen doellijn te werken. De verwachting was dat zodra het eerste doelpunt een feit was, er meerdere zouden volgen. Dat bleek al vlug. Twee minuten later stond de 2-0 op het scorebord.

De wijze waarop deze treffer gestalte kreeg, oogstte bewondering. Niet voor het eerst de laatste weken was het Hille Postma die aan de basis van een doeltreffende aanval stond. Op de voor hem kenmerkende wijze veroverde hij de bal net buiten het vijandelijke strafschopgebied en zette een combinatie met Hilbrand Benedictus op. Achteloos tikten de twee Harekieten zich een weg door de Friese Boys-defensie en zetten Harekiet nummer 3, Paul van der Heide, voor een leeg doel. Beheerst schoof de eerstejaars senior de bal binnen.

Na dit zaalvoetbaldoelpunt kreeg Friese Boys drie minuten om op adem te komen. Daarna lag ook de 3-0 in het netje. In de 27ste minuut gaf Alex van der Tuin de bal in de loop mee aan Ronald van der Wal. De oerdegelijke back liet zien ook over prima aanvallende kwaliteiten te beschikken. Hij omspeelde handig de laatste verdediger en prikte de bal fraai in de verre hoek. Een monsterscore leek in de maak, maar tot de helftwisseling schakelde Harkema een versnelling terug. Toen de tweede helft uiteenzette, had het er alle schijn van dat de thuisploeg direct op weg naar de 4-0 was.

Daniël Postma en Hille Postma kwamen alleen op goalie Boorsma af. Eerstgenoemde besloot voor eigen succes te gaan. Geen gelukkige keuze. De matige inzet was een prooi voor de Friese Boys-keeper. Hierna werden de noemenswaardige momenten schaars. Harkema-Opeinde bleef de bovenliggende partij, maar hoefde niet heel nodig meer. Friese Boys was simpelweg niet bij machte er weer een wedstrijd van te maken. Doelman André de Graaf van de gastheren werd in 90 minuten geen enkele keer getest. In minuut 70 had Daniël Postma de thuisaanhang nog een mooie toegift kunnen bezorgen. Uit een prima voorzet van Paul van der Heide probeerde Postma het met een halve omhaal. Een kopbal was wellicht een beter optie geweest. De Harkemaster topscorer raakte de bal half. De score bleef zo steken op 3-0.

Geen beste tweede helft, maar niemand op De Heide die daar over morde na de prima resultaten van de afgelopen weken. Door het verlies van Opende schoof de groengele brigade een plekje omhoog op de ranglijst. Volgende week kan het jaar 2019 op eervolle wijze worden afgesloten als ook de laatste wedstrijd van het jaar wordt gewonnen. Dat gaat allesbehalve een makkie worden. De slotwedstrijd is namelijk 'Oostergo-uit', een partij die na de voorgaande twee edities op de klei menig Harekiet rillingen op de rug bezorgt. Niet alleen vanwege het belabberde weer, maar ook vanwege de resultaten.