15.2 °C

© WâldNet |  De nieuwe en luxe sporthal in Burgum is bijna klaar. Kosten: zo'n 10 miljoen euro

Biertap mag onbeperkt open in nieuwe sportcafé

za 05 september 2020 16.10 uur

BURGUM - De biertap in de nieuwe kantine in sporthal de Nije Westermar in Burgum kan per 1 oktober 2020 onbeperkt open. Dat wil het gemeentebestuur van Tytsjerksteradiel mogelijk maken. De gemeenteraad moet nog akkoord gaat.

Er is een raadsvoorstel (klik voor pdf) gedaan om het sportcafé, dat door FC Burgum wordt gerund, op zaterdagen en zondagen tot 24.00 uur alcohol te laten schenken. De gemeenteraad heeft lang gewacht op dit voorstel. In februari 2019 werden er door raadsleden al zorgen geuit over hoe de sportkantine geëxploiteerd kon worden. Alle andere clubs, die gebruikmaken van de sporthal, moeten namelijk ook gebruik kunnen maken van het sportcafé.

Vergaderen wordt sportactiviteit
Om ervoor te zorgen dat niet alleen bij een voetbalwedstrijd alcohol wordt geschonken, moeten de regels aangepast worden. In de gemeente geldt tot op heden de regel dat er bij sportclubs alleen alcohol gedronken mag worden tijdens en tot 2 uur na een hoofd-sportactiviteit. Om 19.00 uur moest de tap definitief dichtgedraaid worden. Deze regel bestaat om van de kantine geen kroeg te maken en te concurreren met lokale horeca.

Het gemeentebestuur gaat deze regel nu oprekken. Ten eerste mag de kantine geopend blijven tot 24.00 uur. In het nieuwe voorstel krijgt ten tweede het begrip 'sportactiviteit' een nieuwe betekenis. Voorheen was dat een wedstrijd maar dat mag straks ook een training of vergadering zijn. Als FC Burgum regelmatig een sportactiviteit plant (bijvoorbeeld een hele lange vergadering) dan kan het bier onbeperkt vloeien in het sportcafé.

De aanpassing van de regels doet de gemeente voor de nieuwe sportkantine van FC Burgum maar men heeft ook de sporthallen in Oentsjerk en Eastermar meegenomen in het plan. Dat zijn de enige twee andere sporthallen met kantine in de gemeente.

Warm hart voor FC Burgum
Het is al langere tijd bekend dat de gemeente een warm hart heeft voor sportverenigingen en in het bijzonder de Burgumer voetbalclub. Zo werd bij de plannen voor de nieuwbouw van de sporthal al geregeld dat de voetbalclub het sportcafé kon gaan uitbaten om extra inkomsten te genereren.

Een oud clubgebouw werd onlangs door de gemeente gekocht voor 235.000 euro. Een opsteker voor de club, voor de gemeente een miskoop. Het pand bleek helemaal niet geschikt als onderkomen van de AZC school. Ook zorgde sportwethouder Gelbrig Hoekstra in haar rol als vertegenwoordiger van LAG Noordoost er mede voor dat FC Burgum voor 150.000 euro subsidie ontving om het sportcafé als 'huiskamer' in te gaan richten.

Op 17 september wordt het raadsvoorstel besproken in de gemeenteraad.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws