Account
Logo
Zoeken
12.9 °C

Laatste trend in Silicon Valley: microdoseren

zo 20 september 2020, 10.10 uur

DRACHTEN - Microdoseren, het zo weinig gebruiken van psychedelica dat je er niet high van wordt, is een echte trend in Silicon Valley. Talrijke studies wijzen op de positieve effecten van microdoseren: meer energie, meer creativiteit en productiviteit, minder last van slapeloosheid. Toch zit er een serieuze adder onder het gras. Microdoseren kan vervelende bijwerkingen veroorzaken en de expertise blijft beperkt.

De laatste jaren groeit de belangstelling voor microdoseren. Hippe, vooraanstaande ondernemers in Silicon Valley praten vrijuit over hun LSD-gebruik. Ze zijn ervan overtuigd dat LSD, in zeer kleine hoeveelheden, hun prestaties op het werk verbeteren. Microdoseren of Microdosing is niet nieuw. In 1954 dienden psychiater Humphry Osmond kleine dosissen LSD toe aan duizenden alcoholverslaafden. Hij dacht dat de LSD zo’n angstwekkende trip zou veroorzaken bij de alcoholisten dat ze nooit meer zouden drinken. Maar in plaats van angst te voelen, hielp de trip de alcoholisten hun persoonlijkheid te verbeteren en een gestructureerd leven op te bouwen.

Ook THC-rijke wiet is geschikt
LSD is de bekendste psychedelica die gebruikt wordt bij microdoseren maar ook andere hallucinerende planten zoals paddenstoelen, truffels en mescaline zijn gangbaar. Zelfs THC-rijke wiet is geschikt. Omdat cannabis een tweefasig effectenpatroon volgt, zijn de effecten bij een lagere dosis soms heel verschillend dat bij een hogere dosering. Cannabis is echter moeilijker te doseren als LSD. De samenstelling, de kweekmethode en de persoonlijke tolerantie voor cannabinoïden spelen allemaal rol. Sowieso moet de dosering steeds individueel bepaald worden maar bij cannabis is dat moeilijker dan bij andere psychedelica.

Mensen die microdoseren doen dat om twee redenen: om gewenste effecten te versterken en ongewenste effecten te verminderen. De ondernemer in Silicon Valley zal microdoseren omdat hij creatiever, energieker en productiever wil zijn. Hij wil zijn leiderschapskwaliteiten ontwikkelen en zijn focus verbeteren. Microdoseren zou ook de relaties en atletische prestaties verbeteren, en de empathie doen toenemen.
Patiënten die lijden aan angststoornissen, depressie, ADD/ADHD, verslavingen en stemmingsstoornissen zullen microdoseren om hun klachten te verminderen.

Om de drie dagen een dosis
Hoe vaak en hoeveel je moet microdoseren is moeilijk te bepalen en bij iedere gebruiker verschillend. Dr. James Fadiman, auteur van Psychedelic Explorer's Guide, raadt aan om om de drie dagen een dosis te gebruiken: als je op maandag een dosis inneemt, wacht je dus tot donderdag om de volgende dosis in te nemen. Dit om te vermijden dat het lichaam tolerant wordt voor de psychedelica en de effecten verdwijnen. In een microdoseerdagboek worden dagelijks de effecten bijgehouden om zo tot de ideale dosis te komen.

Niet iedereen is tevreden over microdosering. Bij een kleine groep mensen treedt er geen positief effect op, anderen ondervinden vervelende bijwerkingen of worden afhankelijk van de drug. Zij klagen dat ze zich zonder microdosing opnieuw depressief voelen. Tripmiddelen zijn niet verslavend maar verhogen het risico op psychiatrische problemen, zelfs bij lage dosissen. Psychedelica triggeren namelijk het ontwikkelen van een psychose en schizofrenie. Andere bijwerkingen die kunnen optreden zijn maagklachten, misselijkheid, vermoeidheid, hallucinaties en hoofdpijn.

Het Trimbos-instituut raadt experimenteren met LSD ten stelligste af, zeker bij jongeren, bij mensen die niet goed in hun vel zitten of aanleg hebben voor psychische problemen en in combinatie met medicijnen. De deskundigheid rond microdosering is nog steeds beperkt. Een gesprek met een arts en goed de voor- en nadelen onderzoeken, is noodzakelijk voor wie wil microdoseren.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



ondernemend nieuws

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering


regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919



regionaal nieuws

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland




regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt