Account
Logo
Zoeken
6.1 °C

Blijdschap voor duizend woningen Smallingerland

wo 23 september 2020, 16.30 uur

DRACHTEN - Smallingerland mag best ambitieus zijn als het om de bouw van woningen gaat. De plannen voor de realisatie van duizend nieuwe huizen in de komende vijf jaar zijn mooi, maar "we kunnen beter te veel dan te weinig bouwen. We moeten niet te krap in ons aanbod zijn." Met dit standpunt kwam makelaar René Frieswijk tijdens de vergadering van de Ronde Tafel over de Woonvisie van de gemeente Smallingerland. Zijn collega Wytse Dijkstra zat op eenzelfde lijn, maar beiden plaatsten ook kanttekeningen bij het gemeentelijke beleid tot 2025.

De bouw van met name woningen in de gemeente zorgt voor doorstroming in het goedkope segment. Volgens Frieswijk maakt het niet uit of huizen tussen de twee en drie ton of vier en vijf ton worden gerealiseerd. Dijkstra beaamde dat die keus verstandig is. De beide makelaars toonden geen voorstander van het bouwen van grote aantallen starterswoningen. Mensen in goedkopere woningen stromen wel door naar de nieuw te bouwen woningen en dan komen die goedkopere woning vanzelf vrij, aldus Dijkstra.

Met de nieuwe Woonvisie en de inzet van de gemeente heeft Accolade-woordvoerder Norbert Beukers voldoende vertrouwen dat Drachten straks weer voldoende woningen heeft. "De gemeente trekt er behoorlijk aan en we hebben het idee dat er straks flinke stappen worden gezet."

De woningcorporaties tonen zich ook blij met de plannen van de gemeente. Een deel van de duizend nieuwe woningen valt onder de sociale huursector. De wachttijden voor huurwoningen in Drachten behoren met die van Leeuwarden tot de langste in Friesland, aldus Karin Koopman van WoonFriesland. "De lijst met gegadigden is de laatste tijd enorm opgelopen."

Gegadigden voor een sociale-huurwoning in Drachten staan gemiddeld vier jaar op de wachtlijst, vertelde beleidsmedewerker Norbert Beukers van woningstichting Accolade. Bij WoonFriesland zijn de cijfers vergelijkbaar. Dat is vier keer langer dan gewenst en de druk loopt alleen maar op, aldus Koopman.

De verkoop van sociale-huurwoningen is de laatste jaren drastisch ingeperkt. Alleen de zogeheten versnipperde woningen worden aan huurders of andere belangstellenden verkocht. Bij WoonFriesland beperken die aantallen zich tot 1 of 2 woningen per jaar. Accolade verkoopt er iets meer.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Brandweer blust brand in plezierjacht

Brandweer blust brand in plezierjacht

Poll: Moet je altijd Fries kunnen spreken op de rechtbank?

Ja, altijd  
66.8%
Ja, op aanvraag  
15.4%
Nee  
17.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!

regionaal nieuws

Dokkumer gaf agent kopstoot na bedreiging vriendin

Dokkumer gaf agent kopstoot na bedreiging vriendin





regionaal nieuws

Gestolen machines terug dankzij Dokkums detectivewerk

Gestolen machines terug dankzij Dokkums detectivewerk