Account
Logo
Zoeken
12.8 °C

Smallingerland en Tytsjerksteradiel kenden deze week beiden 11 besmettingen.

Verdubbeling coronabesmettingen in Friesland

vr 25 september 2020, 11.59 uur

LEEUWARDEN - Voor de tweede week op rij is het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Friesland meer dan verdubbeld. Sinds vorige week vrijdag kwamen er 209 positieve testen bij. Een week eerder waren dit er 93. De besmettingen duiken rondom in de provincie op. Hoewel de toename verontrustend is, adviseert GGD Fryslân nog geen nieuwe beperkende maatregelen. De testcapaciteit van GGD Fryslân is inmiddels verhoogd.

Sinds een week zijn er ook weer bewoners van zorginstellingen positief getest op het virus. De inzet van GGD Fryslân is er met name op gericht die kwetsbare groep te ontzien. Nu het virus daar eerder in beeld is, is verspreiding te voorkomen door meer te testen en zo nodig verdere maatregelen te treffen. De afgelopen tijd hebben de zorgsector en GGD Fryslân zich hier gezamenlijk op voorbereid.

Scholen
Op scholen duikt het virus op en is de verspreiding binnen de gebouwen beperkt. Dit kan komen doordat scholen er goed op voorbereid zijn. Tegelijk bevestigt dit het beeld dat jongeren het virus minder snel doorgeven. Zolang er sprake is van een besmetting van enkele leerlingen of een leerkracht adviseert GGD Fryslân om de lessen gewoon door te laten gaan. Niet alle scholen nemen dit advies over, waardoor ze klassen soms naar huis sturen of helemaal dichtgaan.

Een groot deel van de besmettingen vindt plaats bij mensen thuis en in mindere mate in de horeca of rond het sportveld. GGD Fryslân blijft benadrukken dat een verdere verspreiding tegen te gaan is door af te zien van deelname aan feestjes, alerter te zijn op klachten en de richtlijnen over afstand houden en handen wassen na te leven.

Testcapaciteit
Om het virus sneller te kunnen opsporen en de wachttijd voor het testen te verlagen, is de testcapaciteit op de drie locaties van GGD Fryslân (Drachten, Leeuwarden en IJlst) opgevoerd. Dit was mogelijk doordat er extra ruimte in laboratoria beschikbaar kwam. Er kunnen nu 1000 mensen met klachten per dag terecht, dat waren er 800. De wachttijd voor een test is momenteel minder dan 48 uur.

Een derde deel van de mensen die deze week positief testten was tussen de 18 en 29 jaar. Daarmee was dit de grootste groep. Een tiental personen was boven de zeventig jaar en een tiental was twaalf jaar of jonger.

De meeste besmettingen waren deze week in de gemeente Leeuwarden (83), Fryske Marren (29), Súdwest-Fryslân (18), Waadhoeke (13) en Dantumadiel, Heerenveen, Smallingerland en Tytsjerksteradiel (alle 11). De andere positieve gevallen waren in Noardeast-Fryslân (7), Weststellingwerf (6), Opsterland (4), Achtkarspelen (3) en Harlingen (2).

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws








Poll: Moet je altijd Fries kunnen spreken op de rechtbank?

Ja, altijd  
68%
Ja, op aanvraag  
14%
Nee  
18%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!

regionaal nieuws

Dokkumer gaf agent kopstoot na bedreiging vriendin

Dokkumer gaf agent kopstoot na bedreiging vriendin