Account
Logo
Zoeken
12.9 °C

Tytsjerksteradiel telde 24 positieve testen, Noardeast-Fryslân 23 en Dantumadiel en Opsterland beiden 16

Friesland: aantal besmettingen blijft snel stijgen

vr 2 oktober 2020, 12.24 uur

LEEUWARDEN - Voor de derde week op rij in Friesland is het aantal aangetoonde coronabesmettingen dat er wekelijks bij komt meer dan verdubbeld. In de afgelopen week testten 513 inwoners van de provincie positief op het virus, tegen 209 vorige week. De gemeente Leeuwarden kende 231 gevallen. Bijna de helft van de Friese besmettingen gebeurde in de leeftijdsgroep van 18 tot en met 29 jaar.

De verwachting is dat het risiconiveau van Friesland binnenkort opschuift van waakzaam naar zorgelijk. Aangezien er sinds dinsdag al landelijke maatregelen gelden om het virus terug te dringen, zorgt de nieuwe status niet automatisch voor meer beperkingen. Wel blijft de GGD Fryslân alert om extra ingrepen te adviseren als die kunnen helpen verspreiding van corona te voorkomen. De meeste overdracht vindt plaats in thuissituaties. Daar gelden sinds dinsdag al meer restricties: er zijn in een woning maximaal drie gasten tegelijk welkom.

De toename met 513 geïnfecteerden betekent dat het totaal aantal besmettingen in Friesland sinds begin maart in een week tijd met bijna de helft is toegenomen. In totaal is nu bij 1684 Friezen het virus geconstateerd. In Leeuwarden zijn relatief veel studenten besmet. GGD Fryslân heeft zowel contact met de betrokken studentenverenigingen als met de scholen.

Testcapaciteit
Door de uitbreiding van de capaciteit bij de laboratoria is in Friesland deze week een recordaantal van 7087 mensen in de drie GGD-locaties getest. Vorige week waren dit er 5490. De testcapaciteit is gisteren verhoogd van 1000 naar 1100 personen per dag en gaat stapsgewijs verder omhoog naar 1600 per dag op maandag 12 oktober. Dit is mogelijk door afspraken die gemaakt zijn met laboratoria.

Aan de drie testlocaties in Drachten, Leeuwarden en IJlst voegt GGD Fryslân deze maand een locatie toe. Gesprekken hierover zijn gaande.

Zorginstellingen
De afgelopen week is in een tiental zorginstellingen het virus aangetroffen. Geregeld was dit bij een enkele bewoner die waarschijnlijk besmet is door iemand die van buiten de instelling kwam. Van verdere verspreiding was in de meeste gevallen geen sprake. Waar dit nodig was, is extra getest. In heel Fryslân zijn deze week 25 70-plussers positief bevonden.

Ook op een tiental scholen zijn besmette leerlingen gemeld en was er per school vrijwel geen verdere verspreiding.

Van zes mensen die positief getest zijn is bij de GGD gemeld dat ze in het ziekenhuis zijn opgenomen. Er zijn bij GGD Fryslân geen coronagerelateerde overlijdens gemeld.

Gemeenten
Op Schiermonnikoog na trof het virus inwoners van alle Friese gemeenten, vaak met meer dan tien of twintig gevallen. Na Leeuwarden waren Súdwest-Fryslân met 54 besmettingen en De Fryske Marren met 36 uitschieters. Negen bewoners van de Waddeneilanden zijn positief getest: van Terschelling 4, Vlieland 3 en Ameland 2. Voor Vlieland en Ameland waren dit de eerste besmettingen onder inwoners.

Tytsjerksteradiel en Waadhoeke telden beide 24 positieve testen, Noardeast-Fryslân 23, Heerenveen 22, Weststellingwerf 20, Dantumadiel en Opsterland beide 16, Smallingerland 13, Achtkarspelen 12, Ooststellingwerf 9 en Harlingen 4.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



ondernemend nieuws

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering






regionaal nieuws

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland



regionaal nieuws

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende