Account
Logo
Zoeken
-1.5 °C

De beste manier om je financiën op orde te houden is een goede administratie

Houd je financiën op orde met deze tips

ma 05 oktober 2020 12.00 uur

LEEUWARDEN - Iedereen heeft te maken met inkomsten en uitgaven, maar sommigen hebben meer moeite om de persoonlijke financiën op orde te houden dan anderen. In dit artikel geven we je enkele tips waarmee je inzicht krijgt in je huishoudelijke uitgaven. Dat helpt je nu en op lange termijn.

Houd je inkomsten en uitgaven bij
De beste manier om je financiën op orde te houden is een goede administratie. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het loon van je werk en toeslagen die je krijgt zijn je inkomsten. Die zet je aan de ene kant van het overzicht. Al je uitgaven komen aan de andere kant van het overzicht. Een voorbeeld van een uitgave is de kostenpost van (de aankoop) van een huis.

Door deze bedragen goed bij te houden, zie je veel makkelijker welke uitgaven problematisch zijn. Daar kun je vervolgens actie op ondernemen. Bijvoorbeeld door abonnementen op te zeggen die je niet echt nodig hebt. Of misschien neem je er wel een extra baantje bij om wat meer inkomsten te creëren. Inzicht krijgen in je geldstromen is de beste manier om financieel gezond te blijven.

Wees voorzichtig met geld lenen
Voor veel mensen met schulden geldt dat zij te makkelijk een lening afsluiten. Daar ligt dan ook een grote uitdaging: probeer het zoveel mogelijk te redden met het geld dat je zelf hebt. Uiteraard zijn er ook hele goede redenen te bedenken wanneer geld lenen juist wél een goede optie is. Denk bijvoorbeeld aan een grote aanschaf die echt nodig is en waar je op dat moment geen geld voor hebt. Zorg in dat geval dat de voorwaarden overzichtelijk zijn, zodat je weet waar je jouw handtekening onder zet. Bedenk ook een goede afbetalingsstrategie om de lening zo snel mogelijk af te lossen.

Denk op de lange termijn
Dit is de moeilijkste stap, want juist als je in de financiële problemen zit, denk je op korte termijn. Uiteraard moeten je acute geldproblemen opgelost worden. Maar het is wel belangrijk dat je ook voorbij de korte termijn kijkt. Juist door op de lange termijn te focussen, kun je werken aan een manier om in rustiger financieel vaarwater te komen.

Bepaal bijvoorbeeld een groot doel voor over een jaar of meerdere jaren. Zoals een buitenlandse vakantie of het studiegeld voor de kinderen. Hier kun je naar toe werken over langere termijn. Het geeft je een doel dat continu in je achterhoofd zit als het over geld gaat. Daardoor ga je ook op korte termijn anders met je financiën om. Dus: welk doel stel jij voor jezelf?

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....