6,4 °C

2,5 jaar cel voor overval op hoogbejaarde vrouw

wo 03 maart 2021 14.45 uur

LEEUWARDEN -

Drie jongemannen die verantwoordelijk waren voor de overval op een hoogbejaarde vrouw uit Drachten, op 21 oktober 2019, zijn veroordeeld tot 2,5 jaar cel. Een vierde overvaller, een 19-jarige inwoner van Drachten, was nog minderjarig toen de beroving plaatsvond. Hij is veroordeeld tot een celstraf die gelijk is aan het voorarrest - 66 dagen - plus een jaar cel voorwaardelijk. Verder moet hij een werkstraf doen van 150 uur.

Enkelband omhouden

De Drachtster moet verder een leerstraf volgen van 25 uur. Hij loopt al met een enkelband om, dat zal nog zo blijven tot medio juni. Verder wordt hij strikt begeleid door de jeugdreclassering en mag hij geen contact opnemen met de mededaders. Voor een 21-jarige Drachtster viel de straf heel anders uit dan de eis. Het Openbaar Ministerie (OM) had 12 maanden cel en tbs met dwangverpleging geëist.

Niet gemotiveerd voor behandeling

Deskundigen vonden het belangrijk dat de Drachtster wordt behandeld, bij hem zijn verschillende stoornissen vastgesteld, waardoor hij verminderd toerekeningsvatbaar is. De man is echter niet gemotiveerd voor een behandeling. Hij is eerder veroordeeld voor geweld, maar dat ging om eenvoudige mishandelingen constateerde de rechtbank. Ook bij de overval is het geweld relatief beperkt gebleven.

Rijden onder invloed

De rechtbank oordeelde dat het ter beveiliging van de maatschappij “niet passend en noodzakelijk” is dat de Drachtster een gedwongen behandeling ondergaat. Hij heeft zich ook nog schuldig gemaakt aan twee mishandelingen – van zijn ex-vriendin en haar buurman – en rijden onder invloed. De andere twee veroordeelden zijn een 19-jarige inwoner van Gerkesklooster en een 19-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats.

Kluis onder het bed

De stiefmoeder van de laatste maakte schoon bij het slachtoffer. De overvallers dachten dat de vrouw een kluis onder het bed had met veel geld – er was gesproken van 80.000 euro. De overvallers overliepen de oude vrouw, hielden haar in bedwang en bedekten haar ogen en mond met hun handen. Ze vonden alleen een geldkistje met een zilveren rijksdaalder, een paar gouden munten en brieven van de overleden man van het slachtoffer.

'Kwetsbaar slachtoffer' uitgekozen

Voor ze weggingen hadden de overvallers de stroom uitgeschakeld. Het DNA van een van de overvallers werd aangetroffen op de sleutel van de meterkast. In april vorig jaar werden de verdachten opgepakt, diezelfde maand vond een zwemmer het geldkistje in de Morra. De brieven zaten er nog in, maar waren onleesbaar geworden.

De overvallers moeten aan het slachtoffer 2250 euro smartengeld betalen. De rechtbank rekende het hem extra aan dat zij 'een kwetsbaar slachtoffer' hadden uitgekozen. De vrouw heeft nog steeds last van wat haar is overkomen, zij is haar gevoel van veiligheid kwijt.

 

Regionaal nieuws

Vandaag, 10.40 uur

Bouwkeet vat vlam in Drachten

6,4 °C

5 inbraken

4 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Leuke koekjes en kleurrijke snoepjes met leuke animaties.

Of speel iets anders op WâldNet Games.