Account
Logo
Zoeken
8.9 °C
Daarom zijn portofoons zo populair

Daarom zijn portofoons zo populair

di 9 maart 2021, 13.40 uur

LEEUWARDEN - Niet gewend aan de plotselinge sneeuw, moesten velen zich de afgelopen week aanpassen. Scholen bleven de eerste dag(en) dicht en ook thuisbezorgd moest het laten afweten. Anders was dat in de pechhulpdiensten en de strooiploegen, die draaiden op volle toeren. Net als politie en brandweer.

Eén ding wat deze beroepen gemeen hebben, is dat ze werken met een portofoon. Maar waarom eigenlijk? En wat is eigenlijk het grote verschil tussen beide communicatiemiddelen?

Portofoon

De portofoon is ongeveer 100 jaar geleden uitgevonden en was toen nog een radio met zend- en ontvangstmogelijkheid. De omvang was toen nog groot waardoor er vanzelf de behoefte ontstond aan een kleinere versie die je mee zou kunnen nemen. Het begin van de zogenaamde walkie talkie (lopen en praten). De modellen werden steeds verder ontwikkeld, werden kleiner en handzamer de portofoon ontstond.

Telefoon versus portofoon

De basis van een portofoon is eigenlijk hetzelfde als die van een mobiele telefoon; met elkaar communiceren. Het verschil zit er in dat je bij een portofoons niet tegelijk met elkaar kunt praten. Degene die aan het woord is, drukt een knop in en praat. Bij een portofoon praat je standaard om de beurt. Een groot voordeel van de portofoon is de snelheid van communiceren omdat je met één druk op de knop, een boodschap direct naar één persoon maar ook naar meerdere personen of groepen kunt sturen.

Een ander groot voordeel is het bereik van de portofoon. Wil je met een mobiele telefoon bellen, dan stuurt de telefoon het bericht naar een zendmast en deze stuurt het weer door naar de ontvanger. Portofoons kunnen direct met elkaar communiceren zonder tussenkomst van een zendmast. Dit betekent dus dat je niet afhankelijk bent van een netwerk. Voor grote afstanden verloopt de communicatie dan wel weer via een zendmast of antenne.

Portofoonkanalen en sub kanalen

Een portofoon communiceert door een vastgestelde frequentie waarop de signalen worden uitgezonden, ook wel kanalen genoemd. Er zijn ook vergunningsvrije kanalen door de overheid vastgesteld die in bijna heel West-Europa hetzelfde zijn. Bij de meeste portofoons, kun je uit meerdere kanalen kiezen.

Dit betekent ook dat, als je een portofoon hebt, je kan meeluisteren met andere portofoons wanneer deze op dezelfde frequentie staan. Je begrijpt misschien dat op deze manier wel hele grote groepen met elkaar zouden kunnen praten. Niet heel efficiënt. Daarom kun je kiezen voor sub kanalen. Maar ook dat is (zeker bij hulpdiensten) natuurlijk niet genoeg. Daarom kun je ook er ook voor kiezen om berichten te coderen. Het bericht wordt door middel van een pincode versleuteld en alleen als de ontvanger die juiste pincode heeft, kan het bericht ontvangen. Heb je deze (juiste) pincode niet, dan kun je het bericht niet horen. Ideaal dus.

Voordelen

Een portofoon is daarnaast ook steviger en kan minder snel stuk. De portofoon heeft als bijkomend voordeel dat verschillende functionaliteiten in- of uitgeschakeld kunnen worden, in tegenstelling tot een telefoon waarbij alle functies voor de gebruiker beschikbaar zijn. Naast de basis dat er snel en gecodeerd met elkaar gecommuniceerd kan worden, maakt dit de portofoon tot het ultieme communicatiemiddel. Niet alleen overigens voor politie en brandweer maar ook in de wegenbouw, verkeersregelaars, bhv'ers en voor medewerkers op evenementen. Zelfs in de vrijetijdssector zien we, daar waar mensen in contact willen of moeten blijven, de portofoon steeds vaker opduiken. Niet in de laatst plaats omdat in contact kunnen blijven, ook heel veilig is.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws





kwijt / misdaad in je straat

Tijgertje vermist in Drachten

Tijgertje vermist in Drachten


regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij



regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal