4,1 °C

Is de werkgelegenheid in Friesland beter dan in Groningen?

wo 10 maart 2021 20.31 uur

LEEUWARDEN - Is de werkgelegenheid in Friesland beter dan in Groningen?

Als je in het noordoostelijke deel van Friesland woont
dan zou je ervoor kunnen kiezen om ook daadwerkelijk in de buurt van je woonplaats te gaan werken. Toch hoeft dit niet beslist. Je bent immers over de Centrale As ook in een mum van tijd in Groningen, in zowel de provincie als de stad. Kantoorruimte huren in Groningen is dan ook zeker een slim idee als je een eigen bedrijf hebt. Zo zul je ook eenvoudig mensen uit Groningen en zelfs Drenthe in kunnen huren voor je onderneming. Ben je niet een ondernemer maar een werknemer? Ook dan is het nog altijd mogelijk om te gaan werken bij een bedrijf gelegen in Groningen. Het zou zelfs kunnen dat het qua werkgelegenheid in Groningen beter is dan in Friesland, al blijkt uit recent onderzoek van het UWV dat dit met name van de sector afhangt.

Impact van het coronavirus

Het UWV heeft in 200 landelijk een sterke afname van de werkgelegenheid gezien. Dit komt met name door het coronavirus, wat per arbeidsmarktregio zeer verschillend is. Zo is de invloed van de pandemie in Groot-Amsterdam bijvoorbeeld groot geweest, terwijl zowel Groningen als Rijk van Nijmegen deze klap een stuk minder hard hebben gevoeld. Niet alle sectoren worden dus even hard getroffen, terwijl sommige sectoren in de ene regio ook beter vertegenwoordigd worden dan in de andere. Dit heeft een aantal redenen, al heeft het vooral te maken met het feit dat de maatregelen van de overheid niet op alle industrieën evenveel invloed hebben. De horeca en luchtvaart hebben het bijvoorbeeld zwaar gehad de afgelopen maanden, terwijl de post- en koeriersbranche juist gegroeid is. Dit komt natuurlijk doordat we op het moment nog veel meer producten online bestellen dan voor de corona crisis.

Werkgelegenheid in Friesland

De uitbraak van het coronavirus en de maatregelen die het Nederlandse kabinet heeft ingesteld als reactie hierop, bezorgt de economie veel schade. In Friesland is dit niet anders, wat ook valt te zien aan de terugval van werkgelegenheid. In deze provincie werkt zelfs zo goed als een derde van alle werknemers in een industrie die te maken heeft met een (zeer) grote krimp van werkgelegenheid. De horeca is hier een goed voorbeeld van, maar de uitzendbranche ook. Toch is het niet alleen maar slecht nieuws in Friesland, want meer dan een kwart van de werknemers werkt juist in een sector waarin de werkgelegenheid aan het stijgen is. Zorg en welzijn is hier een voorbeeld van, net zoals openbaar bestuur. Dit heeft er dan ook voor gezorgd dat Friesland behoort tot de regio's die in principe gemiddeld zwaar getroffen zijn door de pandemie.

Werkgelegenheid in Groningen

Ook in Groningen valt een terugval van werkgelegenheid te merken, wat natuurlijk viel te verwachten. Toch hebben de inwoners van deze provincie het over het algemeen beter getroffen dan de inwoners van de meeste andere regio's in ons land. Zo is de werkgelegenheid op het moment in principe in Groningen ook beter dan in Friesland. Dit komt onder meer doordat ruim 25 procent van alle werknemers in een industrie werken die te maken heeft met (zeer) grote krimp, terwijl dit in Friesland juist een derde van de werknemers was.

Daarnaast werkt zo goed als een derde van de Groningse werknemers in een sector waarin de werkgelegenheid de laatste tijd juist is gestegen. In Friesland lag dit percentage net iets lager. Groningen wordt hierdoor dan ook gezien als een regio die relatief het minst zwaar getroffen is op het gebied van de werkgelegenheid. Dit komt mede doordat de Groningse werkgelegenheidsstructuur zich kenmerkt door een erg aanwezige collectieve sector en industrie.

 

Regionaal nieuws

4,1 °C

4 inbraken

4 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Maak de kubus - steentje voor steentje - kleiner tot er niets overblijft.

Of speel iets anders op WâldNet Games.