Smallingerland actief aan de slag met woningbouw
DRACHTEN - Smallingerland wil actief aan de slag met de aankoop van grond voor woningbouw. De vraag in de dorpen is groot. Nog voor de zomer heeft het college van burgemeester en wethouders de nota voor het grondbeleid in de gemeente klaar. De gemeenteraad mag dan haar oordeel vellen. Tijdens de bijeenkomst in Het Debat dinsdagavond verklaarden alle fracties zich voor een gezwinde aanpak van de problematiek. De bouw van bijna 1.100 woningen in de komende vijf jaar bovenop de bestaande plannen voor de wijken Vrijburg in Drachten en Middelgeast in Boornbergum moet zo rap mogelijk los, zo is de gedachte.
,,We hebben het grondbeleid het liefst morgen al klaar'', schetste ELP-fractievoorzitter Ynze de Vries de noodzaak ervan, ,,We hebben er alle belang bij dat we als gemeente de benodigde grond in bezit hebben. Niet alleen voor woningbouw maar voor bedrijventerreinen''. In het verlengde van het gemeentelijk grondbeleid ligt de ontwikkeling van de plannen voor woningbouw in Drachten en vooral ook de buitendorpen. Burgemeester en wethouder willen een strategie ontwikkelen, die nieuw- of verbouw in vrijkomende gebouwen op braakliggende grond of particuliere locaties mogelijk maakt.
De hoeveelheid aan 48 locaties, die de plannenmakerij oplevert, vond CU-raadslid Sebastiaan Roelofs mager. ,,Die postzegellocaties zetten niet echt zoden aan de dijk. Het lijkt alsof we alles bij elkaar schrapen om op de benodigde 1.100 nieuwbouwwoningen te komen, maar wat mij betreft richten we ons meer op de grote projecten. Anders blijven we hangen in kleine stapjes''. Roelofs verwacht in die gevallen ook veel weerstand van omwonenden, die weer kan leiden tot tijdslurpende procedures. Wethouder Robin Hartogh Heys vond alle kleine locaties zeer de moeite waard. ,,Bij elkaar opgeteld komen we toch op weer heel wat woningen.'' Roelofs beaamde dat: ,,De nood is ontzettend hoog. Alles wat we kunnen doen, is meegenomen''.
GroenLinks-raadslid Peter Lesterhuis hield een pleidooi voor inspraak van omwonenden. ,,We moeten ze vroeg bij de plannen betrekken.'' Hij deelde de zorg van zijn CDA-collega Karin van der Velde-Ronda, die met een amendement op het raadsvoorstel kwam om samen met de dorpsbelangen woningbouwplannen te ontwikkelen. ,,Samen met de dorpen willen we doorpakken. Nog voor de zomer moeten we aan de slag en zo spoedig mogelijk met de bouw van woningen los.''
Het amendement van het CDA vonden de andere raadsfracties te verplichtend. Ze wilden de tekst wel overnemen in een motie, die het college gewoon kan uitvoeren zonder er aan vast te zitten. Daar wilde Van der Velde-Ronda niet aan. De stap van ChristenUnie en in het kielzog GroenLinks en D66 om dezelfde tekst toch in een motie te gieten, noemde ze ,,een ziekelijke vertoning''. Haar amendement werd met een meerderheid van stemmen aangenomen, waarna de gekopieerde motie werd ingetrokken. Het gekissebis was volgens wethouder Hartogh Heijs onnodig, omdat het college al had gezegd de strekking van het verhaal volledig te onderstrepen en te willen uitvoeren.
Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
0638400733 of via de tiplijn