4,8 °C

Dit zijn de 4 meest gemaakte fouten bij kiezen overlijdensrisicoverzekering

wo 17 maart 2021 17.01 uur

LEEUWARDEN - Vanwege nieuwe regels wordt de overlijdensrisicoverzekering steeds minder vaak afgesloten. Dat is niet zonder risico, want als de kostwinner komt te overlijden, zie je dat de nabestaanden vaak moeite hebben met het blijven betalen van de vaste lasten, zoals de huur of hypotheek. In het ergste geval leidt dit zelfs tot een gedwongen verkoop van de woning of een uithuiszetting.

Met een overlijdensrisicoverzekering worden nabestaanden beschermt tegen dit soort financiële problemen. De verzekering keert namelijk uit als de verzekerde binnen een bepaalde termijn komt te overlijden. Daarmee kan een restschuld, zoals een hypotheek (grotendeels) worden afgelost.

Ben je zelf van plan om een ORV aan te vragen? Voorkom overigens dan dat je één van de onderstaande fouten maakt.

1. Een te hoge dekking kiezen

Bij een overlijdensrisicoverzekering kan het geen kwaad om je iets beter te verzekeren dan strikt noodzakelijk is. Maar overdrijf niet, want als je een te hoge dekking kiest, betaal je jarenlang onnodig veel premie.

Onthoud dat een overlijdensrisicopolis is bedoeld om een bepaald risico af te dekken, bijvoorbeeld de restschuld van je hypotheek, en niet om je gezinsleden rijk te maken.

Kies daarom voor een dekking die past bij de situatie. Laat je hierover bij voorkeur adviseren door een erkende adviseur.

2. De verkeerde soort verzekering kiezen

De overlijdensrisicoverzekering komt in drie soorten vormen:

 • Verzekering met gelijkblijvende dekking
 • Verzekering met annuïtair dalende dekking
 • Verzekering met lineair dalende dekking
 • Welke verzekering het beste bij jou past, hangt af van het te verzekeren risico en je eigen voorkeur.

  Bij een gelijkblijvende dekking blijft de hoogte van de uitkering gelijk tijdens de hele periode dat je bent verzekerd. Dat kan prettig zijn, bijvoorbeeld bij een aflossingsvrije hypotheek waarbij de schuld ook gelijk blijft.

  Bij een annuïtair dalende dekking daalt de uitkering in de eerste jaren slechts beperkt en daarna steeds sneller. Deze vorm wordt vaak afgesloten bij een annuïtaire hypotheek, omdat de uitkering dan meebeweegt met de restschuld.

  Een lineair dalende dekking wordt om diezelfde reden vaak gekozen bij een lineaire hypotheek.

  3. Geen vergelijking maken

  Een grote en veelgemaakte fout is dat men bij het kiezen van een ORV geen vergelijking maakt tussen verschillende aanbieders van overlijdensrisicoverzekeringen. In plaats daarvan kiest men al snel voor de eigen bank of de partij die ook de hypotheek verstrekt. Maar de kans is groot dat je elders voordeliger uit bent.

  Je kunt dus beter een premieberekening maken bij verschillende partijen. Goede vergelijkingssites die je hierbij kunnen helpen, zijn bijvoorbeeld: Moneywise of Overlijdensrisicoverzekering.nl.

  In sommige gevallen scheelt de premie tussen verzekeraars enkele euro's per maand voor precies dezelfde dekking. Als je dit vertaalt naar een periode van 20 of 30 jaar praat je over enkele honderden euro's tot duizenden euro's.

  4. Vergeten te profiteren van de niet-roken korting

  Als je vroeger rookte, maar nu bent gestopt, kom je waarschijnlijk in aanmerking voor een verlaging van je premie. De voorwaarde is dat je dan ten minste een jaar niet hebt gerookt.

  Vergeet niet om van deze korting te profiteren, want dit kan je zo een paar euro per maand opleveren.

  Ook als er iets anders verandert in je persoonlijke situatie is het belangrijk om je verzekering even onder de loep te nemen. Bijvoorbeeld als je een zakelijke lening bent aangegaan, kan het slim zijn om je dekking te verhogen.

   

  Regionaal nieuws

  4,8 °C

  4 inbraken

  4 inbraken

  Nieuwste items
  Meest gelezen
  5 jaar geleden
  10 jaar
  15 jaar
  Maak de kubus - steentje voor steentje - kleiner tot er niets overblijft.

  Of speel iets anders op WâldNet Games.