Account
Logo
Zoeken
10.6 °C

Foto: Fokke Wester

Vrijheidspark Vrijburgh gaat van start

wo 5 mei 2021, 18.52 uur

DRACHTEN - Burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland en voorzitter Hilbrand Breuker van Smelne's Erfskip hebben op bevrijdingsdag het projectdoek onthuld van het nieuwe Vrijheidspark in de wijk Vrijburgh. Het park wordt de komende maanden aangelegd en als alles volgens plan verloopt volgend jaar op 14 april officieel geopend.

Het Vrijheidspark is bedoeld als herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en als eerbetoon aan alle inwoners van de gemeente die in de bezettingstijd hun leven in de waagschaal hebben gesteld voor de vrijheid. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar verzetsstrijders en de Canadese militairen die Smallingerland op 14 april 1945 hebben bevrijd, er wordt ook aandacht geschonken aan bijvoorbeeld onderduikers, koeriersters, evacués, dwangarbeiders, Joden en Roma-Sinti’s, werkstakingen en de illegaliteit.

Het bijzondere park van een hectare groot wordt onderdeel van het nieuw aan te leggen natuur- en recreatiegebied aan de noordzijde van de nieuwe woonwijk. Het Vrijheidspark wordt de komende maanden ingericht met gras, lage beplanting, rijen inheemse zoete kersenbomen, een kunstwerk van cortensstaal en een pingo, omzoomd met bloemen.

Die pingo kan worden bereikt via een betonpad, dat ook geschikt is voor mensen met een rollator, rolstoel of kinderwagen. Langs dit pad komen diverse informatiepanelen over de oorlogsjaren, waarbij de bezoeker via QR-codes ook wordt geleid naar uitvoerige informatie op de website van Smelne’s Erfskip. Daarbij is nadrukkelijk rekening gehouden met leerlingen van basis-, voortgezet en speciaal onderwijs. Vanaf de pingo lopen twee graspaden terug naar de ingang.

Het Vrijheidspark is een initiatief van de Smelne’s Erfskip en tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Smallingerland, wijkbewoners, Kunst Collectief Tegendraads en basis-, voortgezet- en beroepsonderwijs. In het park kan eventueel een herdenking of viering worden gehouden, maar het is het hele jaar door vrij toegankelijk als rust- en inspiratieplek voor iedereen.

Burgemeester Rijpstra noemt het Vrijheidspark een aanwinst voor Smallingerland. "Hier kunnen we laten zien wat er allemaal gebeurd is in het verleden in ons land. Er zijn in de oorlog heel veel mensen om het leven gekomen, maar ook daarna hebben velen geleden. Voor die mensen laten we iets achter, dat ook de kracht van de mensheid uitstraalt. Ik hoop dat bezoekers dat hier zullen voelen en ervaren."

Rijpstra gaat ervan uit dat de Dodenherdenking in het Van Haersmaparkje blijft. "Maar dat is één keer in het jaar. Dit is voor elke dag om te bezoeken. Dit is om te bezinnen, om verhalen te vertellen. Het is een aanvulling op wat er al is. Wij hebben zulke plaatsen nodig om het gevoel van vrijheid nog eens te bevestigen en die vrijheid te vieren."

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

regionaal nieuws

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt



kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost


regionaal nieuws

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof


ondernemend nieuws

Frl Bewind jarig: 20 jaar!

Frl Bewind jarig: 20 jaar!