24,6 °C

Foto: Geert Huisman

Gemeente verplicht De Feanster om politiek te volgen

vr 07 mei 2021 12.10 uur

BUITENPOST -

Achtkarspelen heeft contractueel vastgelegd dat De Feanster minimaal zes keer per jaar verslag doet van de raadsvergaderingen in haar krant. Dat heeft het college van B&W bekendgemaakt. De gemeente publiceert wekelijks een gemeentepagina in de krant en is hiermee één van de grootste klanten van de uitgever. In het contract staat ook vermeld dat de krant op regelmatige basis contact onderhoudt met het college over de gemeentelijke politiek.

Geen perspectief

Na de overname van NDC Mediagroep door het Mediahuis is het voortbestaan van de huis-aan-huis krant De Feanster onzeker geworden. Het uitgeversconcern ziet geen perspectief meer voor de 40 kranten in Noord Nederland. In april werden er in de gemeentepolitiek vanwege dit nieuws zorgen geuit over de lokale journalistiek in de regio. Het college van B&W stelt de gemeenteraad gerust in een brief.

Overleg met NDC

Op 19 april heeft burgemeester Oebele Brouwer overleg gehad met de algemeen hoofdredacteur/directeur van de NDC. De uitgever gaf in dat gesprek aan zij geen plannen heeft om weekbladen te laten verdwijnen. Er is wel een onderzoek gaande om te kijken of de toekomst van de gratis krantjes veilig gesteld kan worden. In de zomer moet hierover meer duidelijk worden.

Contract

Het college van B&W laat weten dat zij zich vasthoudt aan het contract met De Feanster. Dat loopt op 31 december 2021 af. "In het derde kwartaal van dit jaar wordt een keuze gemaakt of het contract met De Feanster/NDC verlengd wordt of niet." Bovendien wijst het gemeentebestuur op het feit dat de officiële mededelingen per 1 juli 2021 allemaal gepubliceerd worden op www.officielebekendmakingen.nl. "Daardoor wordt het voor inwoners mogelijk om op één website alle algemene bekendmakingen, mededelingen en kennisgevingen van de overheid te raadplegen."

Minder digitaal vaardig

De gemeente beseft dat een deel van haar inwoners niet of minder digitaal vaardig is en waarde hecht aan de gemeentepagina op papier. "Wij willen hen niet uitsluiten en daarom deze dienstverlening in stand houden. Wanneer we overgaan op een nieuw contract bestaat de mogelijkheid om onze huidige keuzes te heroverwegen."

 

Regionaal nieuws

24,6 °C

7 inbraken

7 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
 
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Vul de sudoku in met de getallen 1 tot en met 9. Zodat in elke lijn de cijfers 1 tot en met 9 één keer voorkomen.

Of speel iets anders op WâldNet Games.