15,1 °C

Onroerend goed is nog steeds de beste investering

ma 10 mei 2021 11.05 uur

LEEUWARDEN -

De afgelopen jaren zie je steeds meer investeringsmogelijkheden op de markt. Toch blijkt investeren in panden nog steeds de beste keuze. Net als jaren geleden. Maar dan wel met wat verschillen.

Je hoeft geen tonnen op de bank te hebben om te kunnen investeren in vastgoed. Maar je huiswerk doen, is wel een vereiste. Zo moet je weten waarom je wil investeren, wat je met het pand voor ogen hebt en waar je op moet letten bij een eventuele aankoop en financiering.

Waarom onroerend goed?

De reden van het aankopen van een pand, kan heel uiteenlopend zijn. Je kunt een pand kopen om er in te wonen, je bedrijf in te vestigen of om te verhuren. Ook een combi hiervan is mogelijk. Daarnaast zijn er vastgoedbeleggers die panden kopen, (laten) renoveren en daarna te verkopen. Over het algemeen is deze groep dagelijks bezig met vastgoedinvesteringen. Ook een tweede pand in het buitenland als vakantiewoning of voor verhuur is één van de mogelijkheden.

Wat ga je er mee doen?

De meeste kopers hebben niet het volledige bedrag voor de aankoop op de bank. Weten welke van bovengenoemde opties, jouw optie is, is van belang voor het verkrijgen van een financiering. Pas als je weet wat je met een pand gaat doen, kun je naar de verschillende hypotheken en leningen gaan kijken.

Stel je wil een pand kopen en daar je eigen kantoor, winkel of restaurant in starten, dan is een zakelijke hypotheek (ook wel real estate loan of bedrijfshypotheek genoemd) waarschijnlijk de beste optie. Bij deze financiering moet je wel een minimale eigen inbreng hebben van 20% van de waarde van het vastgoed. Deze manier van financieren geeft je de mogelijkheid een pand te kopen, waardoor het bedrijfspand geen kostenpost meer is, maar een belegging. De periode van de financiering is meestal voor een langere termijn maar kiezen voor een kortetermijnfinanciering is ook mogelijk. In de meeste gevallen varieert de looptijd tussen de 5 en 20 jaar.

Wil je een pand voor verhuur, dan is een verhuurhypotheek een betere optie. Met deze verhuurhypotheek (ook wel een buy-to-let financiering of investeringshypotheek genoemd) kun je bedrijfspanden, beleggingspanden, horeca-objecten, kantoorpanden of winkelpanden financieren. Zelfs woningen die verhuurt gaan worden, zijn een optie. Hierdoor is deze vorm geschikt voor zowel privé beleggers, vastgoedprofessionals, vastgoedbeleggers als ondernemers.

Punten van aandacht

Naast de juiste financiering, zijn er ook nog een aantal zaken met betrekking tot het pand die nodig zijn om het tot een geslaagde investering te maken. Allereerst is het belangrijk om het juiste pand te kopen. Aanbiedingen voor vakantiewoningen zijn niet altijd een slimme optie omdat het beloofde rendement in de vorm van huuropbrengsten niet altijd gerealiseerd kan worden.

En ook de plaats of regio van het pand, kan een rol spelen. Kies je een pand als belegging is de kiezen van de juiste regio een belangrijke factor. Met name voor de waarde van het object.

Betaal ook niet te veel. Inzicht en onderhandeling zijn belangrijke skills. Gemiddeld wordt er voor een beleggingspand zo’n 10 tot 30% te veel betaald. Kijken naar de executiewaarde is een goed uitgangspunt. Of neem een deskundige in de arm.

Wil je het pand voor verhuur aanbieden, kijk dan goed naar welk soort huurder je aan wil trekken. Het kunnen innen van de maandelijkse huur, is natuurlijk wel van belang. Je potentiële huurder extra 'checken’ op kredietwaardigheid, kan daarom ook echt geen kwaad.

 

Regionaal nieuws

15,1 °C

10 inbraken

7 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Verwijder zoveel mogelijk bubbels in dit klassieke bubbelschietspel.

Of speel iets anders op WâldNet Games.