Account
Logo
Zoeken
9.4 °C

Smallingerland kritisch op geldverslindende Fumo

wo 12 mei 2021, 10.46 uur

DRACHTEN - Smallingerland blijft de handel en wandel van provincie milieudienst Fumo scherp in de gaten houden. De raadsfracties vinden de kritische houding van burgemeester en wethouders prima. Als deelnemer in de gemeenschappelijke regeling - samen met andere Friese gemeenten - houdt het college een vinger aan de pols. Een van de kritiekpunten betreft de hoge overheadkosten, die bij de Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing (FUMO) 24 procent bedragen en bij andere overheidclubs hooguit zo'n 15 tot 20 procent.

"De naam Fumo doet me denken aan het Franse woord 'fume', dat rook betekent. Bij de Fumo is ook al veel geld in rook opgegaan. We moeten de club kort houden", schetste Meine Hofman van Smallingerlands Belang, Hij vond een zogeheten weerstandsvermogen voor tegenvallers ook onnodig. "Dat is dood geld. Als het al nodig is, passen de gemeenten wel bij."

ELP-raadslid Chiel Bolt maakte zich zorgen over het feit dat Terschelling taken bij de Fumo weghaalt. "Dat werkt kostenverhogend voor de andere gemeenten." Wethouder Maria le Roy beaamde dat probleem. Ze ziet liever dat gemeenten juist meer taken bij de Fumo neerleggen, dan wordt de overhead relatief goedkoper. Sebastiaan Roelofs van de ChristenUnie was helder in zijn oordeel: "Het is goed dat scherp op het werk van de Fumo wordt toegekeken, want het blijft een zorgenkindje."

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost


regionaal nieuws

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof


ondernemend nieuws

Frl Bewind jarig: 20 jaar!

Frl Bewind jarig: 20 jaar!



regionaal nieuws

Ree uit hek bevrijd door brandweer

Ree uit hek bevrijd door brandweer