23,1 °C

Dochter en vriend overvallen ouders: tot 5 jaar cel

wo 12 mei 2021 15.30 uur

LEEUWARDEN -

Een 50-jarige inwoner van Drachten is veroordeeld tot vijf jaar cel voor de gewelddadige overval op de ouders van zijn (ex-) vriendin. De vriendin (36) deed zelf ook mee aan de beroving van haar ouders, zij is veroordeeld tot twee jaar cel en tbs met voorwaarden.

Geslagen met ijzeren staaf

Bij de overval, op de vroege ochtend van 11 augustus vorig jaar, werd behoorlijk wat geweld gebruikt, vooral door de mannelijke verdachte. Hij sloeg de slachtoffers, 67 en 68 jaar oud, met een ijzeren staaf en hij deelde kopstoten uit met zijn integraalhelm. De vader kreeg een mes op de keel, de moeder werd op de borst geprikt. De dochter had haar moeder geslagen.

50.000 euro overgemaakt

De twee waren op een scooter naar Beetsterzwaag gereden. Meteen toen de vader hen binnenliet schreeuwden ze dat ze geld moest hebben. Ze wilden 75.000 euro, maar er kon maximaal 50.000 euro overgemaakt worden. De overvallers vertrokken met de telefoons van de ouders en een portemonnee. Ze werden dezelfde dag aangehouden.

'Een kras op de ziel'

Ze hadden gezegd dat ze met het geld naar Parijs wilden gaan. De verdachten waren beide onder invloed van drugs en alcohol. Twee weken geleden, tijdens de zitting betuigden ze spijt. De moeder zei toen dat de overval “een kras op de ziel” heeft achtergelaten, maar dat zij en haar man nog steeds open staan voor een nieuw begin met hun dochter.

Dochter verminderd toerekeningsvatbaar

De dochter was volgens gedragsdeskundigen verminderd toerekeningsvatbaar. Ze heeft een licht verstandelijke beperking met borderline en er is sprake van een stoornis in het gebruik van middelen en medicatie. De deskundigen adviseerden een langdurige klinische behandeling – in de vorm van tbs met voorwaarden – gevolgd door een ambulante behandeling en woonbegeleiding. Dat advies nam de rechtbank over. De vrouw kreeg ook een drugsverbod, ze mag geen contact hebben met de medeverdachte en ze moet openheid geven over relaties die ze aangaat. De mannelijke verdachte was volledig toerekeningsvatbaar.

 

Regionaal nieuws

23,1 °C

9 inbraken

7 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
 
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Vul de sudoku in met de getallen 1 tot en met 9. Zodat in elke lijn de cijfers 1 tot en met 9 één keer voorkomen.

Of speel iets anders op WâldNet Games.