Account
Logo
Zoeken
7 °C
© WâldNet

Metaaldetector team van SAR oefent in Drachten

za 15 mei 2021, 16.15 uur

DRACHTEN - Het metaaldetector team van SAR Nederland heeft zaterdag in Drachten een oefenochtend gehad. Zo'n 15 vrijwilligers waren hierbij aanwezig. De ochtend bestond uit een deel theorie met vervolgens een praktijkoefening. De organisatie spreekt van een geslaagde oefenochtend.

Theorie

Om 9.00 werd in het pand van sponsor Security Noord afgetrapt met gastspreker Leo Kooistra. Kooistra heeft zelf al meer dan 40 jaar ervaring met het zoeken met een metaaldetector en is eigenaar van Kooistra Detectors. Ook werkt hij regelmatig samen met de politie in bepaalde zaken. Hij gaf onder andere uitleg over de zwaaihoogte, instellingen van de detector en het zoeken in een groep.

Oefening met casus

De theorie kon vervolgens meteen in de praktijk gebracht worden. De casus was dat er een verdachte na een overval vanuit Drachtster Compagnie over het vliegveld weg was gevlucht. Vlak bij het veld was de verdacht aangehouden, maar zonder de gebruikte wapens. De politie had de hulp van de SAR ingeroepen om op het grasveld te zoeken naar de wapens.

Big sweep

Eerst ging een klein team het veld op voor een zogenaamde big sweep. Er wordt dan gezocht naar dingen als bodemverstoring en ook vluchtsporen in het hoge gras. Opvallende plekken worden gemarkeerd met vlaggetjes. Deze plekken kunnen dan later verder worden onderzocht.

In formatie

Na de big sweep ging het team in formatie het veld over met de detectoren. Hierbij werden opnieuw verdachte plekken gemarkeerd met een vlaggetje. Deze plekken werden vervolgens uitgegraven door een aantal zoekers die achter de formatie aan liepen. Binnen twee uur had het team de wapens, die voor de casus waren verstopt, gevonden.

SAR Nederland

SAR Nederland is een groep van op dit moment zo'n 70 vrijwilligers. Hun hulp wordt onder andere gevraagd bij vermissingen. Zo zochten zij in september vorig jaar naar een vermiste Drachtster. En vonden zij afgelopen februari nog binnen een uur een vermiste man uit Ureterp levend terug. Daarbij maakt de SAR gebruik van verschillende teams.

Op dit moment heeft de SAR Nederland een aantal specialistische teams. Zo hebben zij de beschikking over drones, quads, linielopers en een sonarboot. Ook werken zij ook veel samen met 112-water en reddingsbrigade. Meer informatie over de SAR is te vinden op hun website.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'


regionaal nieuws

Raad kauwt nog even flink op woningen Houtigehage

Raad kauwt nog even flink op woningen Houtigehage



regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
27.7%
Nee  
54%
Maakt me niet uit  
18.3%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!



regionaal nieuws

Ochtendrit na kroegavond wordt hele dure grap

Ochtendrit na kroegavond wordt hele dure grap

regionaal nieuws

Stroomstoring treft regio Eanjum

Stroomstoring treft regio Eanjum