23,6 °C

Lof voor recreatiebedrijf Brêgeham Oudega

wo 09 juni 2021 13.20 uur

OUDEGA - De plannen voor het recreatiebedrijf Brêgeham aan de Hooidammen in Oudega zijn dinsdagavond enthousiast in de Ronde Tafel van Smallingerland ontvangen. Harmke de Vries en Walter van Ginkel wil bij hun grootouderlijke boerderij vijf luxe vakantiehuisjes en veertien camperplaatsen realiseren.

In de nieuw te herbouwen schuur met Hollandse stal komen vijf appartementen, een recreatieruimte en sanitaire voorzieningen. Raadsleden toonden zich enthousiast over de inpassing van het recreatiebedrijf, dat vlak tegen nationaal park De Alde Feanen aan ligt, in zijn omgeving.

Het vroegere melkveehouderijbedrijf, dat al sinds 1967 in de familie, wordt grotendeels gesloopt en vervangen door nieuwbouw. "We willen recht aan de historische omgeving doen", aldus Van Ginkel. Voor de nieuwbouw wordt gebruik gemaakt van duurzame, onderhoudsarme en natuurlijke materialen.

Binnen vijf jaar na de start wil het recreatiebedrijf de gasaansluiting afkoppelen. Alle voorzieningen worden elektrisch. Zonnepanelen, die in een hoek van 15 graden aan het zicht worden onttrokken, zorgen voor de energievoorziening. Een accusysteem levert stroom tijdens minder zonnige dagen.

Drie jaar lang werkten De Vries en Van Ginkel aan hun plannen. Ze kwam in 2018 aan de Hooidammen wonen. "We zijn geen grote projectontwikkelaars, maar twee mensen met een droom." De plannenmakers hebben uitgebreid overleg met gemeente Smallingerland, provincie Fryslân, adviseurs en ook de naaste buren gehad. "We willen de bouw zelf coördineren en samen met lokale ondernemers en materialen uit de omgeving uitvoeren."

Over twee weken neemt de gemeenteraad van Smallingerland een besluit. Direct daarna willen De Vries en Van Ginkel met de realisatie beginnen. Doel is om het recreatiebedrijf Brêgeham in 2022 officieel te openen. Vooruitlopend op de totale realisatie hopen Van Ginkel en De Vries dit jaar al campers te mogen verwelkomen.

FOTONIEUWS
  

 

Regionaal nieuws

23,6 °C

6 inbraken

7 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
 
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Vul de sudoku in met de getallen 1 tot en met 9. Zodat in elke lijn de cijfers 1 tot en met 9 één keer voorkomen.

Of speel iets anders op WâldNet Games.