23,4 °C

Lichtende nachtwolken zijn weer te zien

do 10 juni 2021 15.15 uur

SMALLE EE -

De eerste lichtende nachtwolken van het seizoen zijn weer waargenomen. Het seizoen hiervoor was eigenlijk al twee weken begonnen maar de condities moeten wel optimaal zijn. Zo moet het bijvoorbeeld niet bewolkt zijn. In de nacht van woensdag op donderdag waren de lichtende nachtwolken goed te zien boven Friesland. Je kunt ze pas zien als het echt donker is geworden vanaf ongeveer 23.00 uur.

Deze zomer lijkt het erop dat er meer lichtende nachtwolken voor kunnen komen dan in voorgaande jaren. De nachtwolken zijn wolken van ijskristallen die binnen de Poolcirkel op zo'n 85 kilometer hoogte voorkomen. Deze wolken worden door de zon beschenen terwijl het bij ons nacht is, waardoor het lijkt alsof ze licht geven aan de noordelijke horizon.

Elk jaar in de periode tussen begin juni en half augustus is er kans op het spotten van deze bijzondere wolkensoort. Het moet sowieso een heldere nacht zijn. Verder is het moeilijk te voorspellen wanneer het verschijnsel zich zal voordoen.

Wil je lichtende nachtwolken fotograferen? Bekijk deze video voor de perfecte plaat. De video betreft een timelapse waardoor het fenoneem 'versneld' afgespeeld wordt.

 

Regionaal nieuws

23,4 °C

8 inbraken

9 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar
10 jaar
15 jaar
20 jaar
Verwijder zoveel mogelijk bubbels in dit klassieke bubbelschietspel.

Of speel iets anders op WâldNet Games.

.