Account
Logo
Zoeken
12.7 °C
‘Aanhangwagen te breed beladen bij dodelijk ongeval’

‘Aanhangwagen te breed beladen bij dodelijk ongeval’

di 15 juni 2021, 13.50 uur

LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat een 22-jarige inwoner van Drachten schuld heeft aan een dodelijk ongeval wat uiteindelijk het leven kostte aan een 78-jarige inwoner van Bolsward. Het ongeval gebeurde op 1 juli vorig jaar, op de Nijewei bij Wolsum, in de buurt van Sneek.

Fietsers geraakt door belading

Het slachtoffer fietste met zijn echtgenote op het smalle, slingerende weggetje en werd geraakt door de belading van de aanhangwagen die achter de bedrijfsauto van de Drachtster zat. De man had samen met een collega een zogeheten mestzak of mestsilo opgehaald, die naar een bedrijf in Bolsward gebracht moest worden.

Fietser slingerde

De 1500 kilo zware zak stak over de rand van de aanhangwagen en zowel het slachtoffer als diens echtgenote werden erdoor geraakt toen de auto met aanhanger hen passeerde. De verdachte zei dat hij in zijn achteruitkijkspiegel zag dat de fietser slingerde. Luttele tellen later had hij in de gaten dat het niet goed ging.

Verkeerde beslissingen genomen

Het slachtoffer liep hoofd- en hersenletsel op. De man overleed drie dagen na het ongeval in het UMCG in Groningen. De Drachtster heeft contact gezocht met de nabestaanden. Officier van justitie Thea Pitstra verweet de verdachte vooral dat hij verkeerde beslissingen heeft genomen.

Inhaalmanoeuvre afbreken

Hij had op de smalle weg achter de fietsers kunnen blijven rijden. En hij had rekening kunnen houden met de harde wind, die die dag dwars op de weg stond, vond Pitstra. Hij had ook nog de inhaalmanoeuvre af kunnen breken toen hij zag dat de fietser begon te slingeren.

Aanhanger te breed beladen

De man had verklaard dat er op het ophaaladres eigenlijk te weinig mensen waren om de mestzak goed op de aanhangwagen te krijgen. De zak was met spanbanden vastgemaakt en was onder het rijden uit gaan zakken. Daardoor was de kar te breed beladen, concludeerde Pitstra.

Ambulante behandeling

Zij eiste de maximale werkstraf: 240 uur. Pitstra hield er rekening mee dat de Drachtster zonder werk zou komen te zitten als hij een rijontzegging zou krijgen en eiste een voorwaardelijk rijverbod van twaalf maanden, met een proeftijd van drie jaar. Verder zou de Drachtster een ambulante behandeling moeten ondergaan, waar hij leert om bewuster om te gaan met de wijze waarop hij besluiten neemt.

De rechtbank doet op 29 juni uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




ondernemend nieuws

Huis van de maand: Eendrachtsweg 10 in Garyp

Huis van de maand: Eendrachtsweg 10 in Garyp






regionaal nieuws

Fries EU-debat vindt plaats in Gorredijk

Fries EU-debat vindt plaats in Gorredijk

Poll: Wat vind jij de beste bijdrage van de EU voor jou?

De euro! Geen gedoe met geld op vakantie  
38.6%
Vrij reizen en werken in EU-landen  
30.7%
Miljardenbijdragen voor regionale ontwikkeling  
8.8%
Gezamenlijke aanpak migratie / klimaatbeleid  
21.9%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!