21,3 °C

Zwemverbod Opeinde opgeheven, oorzaak bekend

di 15 juni 2021 17.50 uur

OPEINDE -

Het zwemverbod in de wateren bij Opeinde zijn opgeheven. Dat heeft het Wetterskip Fryslân dinsdag bekendgemaakt. Veel zwemmers hadden verkleuring aan haar, vingers en nagels opgelopen en klaagden bij de gemeente Smallingerland. Het Wetterskip startte een onderzoek terwijl de gemeente tijdelijk een zwemverbod instelde.

Het Wetterskip deed samen met de GGD onderzoek naar de waterkwaliteit: De verhoogde ijzerconcentratie is niet schadelijk voor de gezondheid. "We hebben onderzoek gedaan naar de waterkwaliteit. Hieruit blijkt dat er verhoogde concentraties ijzer zijn aangetroffen, dit zorgt voor de verkleuringen. In de grond in Smallingerland zit veel ijzer dat door stijging van de grondwaterstanden naar boven komt."

Niet schadelijk

Op basis van de onderzoeksgegevens heeft de GGD geconcludeerd dat het krijgen van geel/oranje vingers, nagels en haar niet schadelijk is. Door te douchen zal de verkleuring langzamerhand verdwijnen.

Officiële zwemwaterlocaties

De zwemverboden worden per direct opgeheven. Het zwemmen in oppervlaktewateren blijft echter op eigen risico. Recreanten kunnen veilig en gezond zwemmen op de officiële zwemwaterlocaties. Deze locaties zijn te vinden op www.zwemwater.nl

 

Regionaal nieuws

21,3 °C

8 inbraken

9 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar
10 jaar
15 jaar
20 jaar
Maak de kubus - steentje voor steentje - kleiner tot er niets overblijft.

Of speel iets anders op WâldNet Games.

.