20,2 °C

© Jochem Wiersma |  Raad luisterde niet naar protesten uit het dorp

Gemeente trok onterecht 1 miljoen subsidie MFC terug

di 15 juni 2021 18.50 uur

GRONINGEN -

De gemeente Dantumadiel heeft in 2019 onterecht ruim 1 miljoen euro subsidie voor het dorpshuis MFC MynSkip in Feanwâlden - op het laatste moment - teruggetrokken. Dat heeft de bestuursrechter op 9 juni 2021 in Groningen besloten. De subsidie is bestemd voor de bouw van een nieuw dorpshuis in Feanwâlden.

De in 2017 door de gemeenteraad toegekende subsidie van 990.000 euro (en 83.000 euro in 2019 voor een jeugdruimte) werd in januari 2020 door de gemeenteraad teruggetrokken omdat de gemeente een begrotingstekort van 4 miljoen euro had. Deze slechte financiële situatie was de aanleiding tot het besluit. Protest-acties vanuit het dorp waren tevergeefs.

Toegekend = toegekend

De bestuursrechter is van oordeel dat het oorspronkelijke raadsbesluit over de subsidieverlening vast staat. Het was geen voornemen en ook werd aan de enig gestelde voorwaarde voldaan: een sluitende investerings- exploitatiebegroting. Het terugtrekken van de subsidie was dus onmogelijk.

Raad is aan zet

De subsidie aan MFC MynSkip is dankzij de uitspraak weer terug op tafel. Het is nu aan de gemeenteraad om hier wat van te vinden. Het college van B&W heeft nog een mogelijkheid om in hoger beroep te gaan bij de Raad van State.

 

Regionaal nieuws

20,2 °C

8 inbraken

9 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar
10 jaar
15 jaar
20 jaar
Maak de kubus - steentje voor steentje - kleiner tot er niets overblijft.

Of speel iets anders op WâldNet Games.

.