19,9 °C

Pleidooi voor 'panelenprotocol' bij branden

di 15 juni 2021 21.10 uur

BURGUM -

Er moet een panelenprotocol komen bij branden met zonnepanelen. De gemeenten Tytsjerksteradiel, Achtkarspelen, Dantumadiel, Noardeast-Fryslân, LTO Noord en de Veiligheidsregio Fryslân pleiten hiervoor.

De aanleiding hiervoor was de grote brand bij Van der Wal Hout in Feanwâlden. Op het bewuste gebouw lagen ruim 1600 zonnepanelen en door de brand kwamen deeltjes hiervan tot 10 km afstand in de omgeving terecht.

Brief naar ministerie

Het nieuwe protocol moet aandacht bieden aan de gezondheid- en veiligheidsrisico's van mens en dier, verantwoordelijkheden en schadeafhandeling. Er is inmiddels een brief verstuurd naar Staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius. De betrokken partijen vragen daarnaast het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om te komen tot een beleidsuitspraak over hoe verduurzaming door zonnepanelen op daken en de gevolgschade bij zonnepaneelbranden zich verhoudt, tot een veilige leefomgeving en een veilige landbouwproductie.

Waarborgfonds

Gezamenlijk roepen betrokken partijen op om een waarborgfonds voor benadeelden van zonnepanelenbranden in het leven te roepen voor eigenaren van boerenland, ondernemers of inwoners die onevenredig zwaar getroffen zijn door de gevolgschade van een dergelijke brand.

Hulp bij bestrijding en nazorg

Verduurzaming is een grote landelijke opgave. De betrokken gemeenten, Veiligheidsregio Fryslân en LTO Noord onderschrijven die opgave en stimuleren verduurzaming in algemene zin onder andere door zonnepanelen op daken. Ze hebben daarbij als overheden ook een rol bij het waarborgen van de algemene veiligheid. Een beleidslijn over zonnepanelen en branden (zgn. panelenprotocol) kan alle betrokkenen helpen in de bestrijding en nazorg.

 

Regionaal nieuws

19,9 °C

8 inbraken

9 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar
10 jaar
15 jaar
20 jaar
Maak de kubus - steentje voor steentje - kleiner tot er niets overblijft.

Of speel iets anders op WâldNet Games.

.